TASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Jahnátek pripraví Slovákov v tomto roku cez účty za elektrinu o 140 miliónov, tvrdí SaS

03.04.2019, 12:43
Autor:
TASRTASR
Podľa poslanca SAS Karola Galeka za to môže vyhláška, ktorú bolo možné do utorka pripomienkovať.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pod vedením Ľubomíra Jahnátka pripraví Slovákov v tomto roku cez účty za elektrinu o 140 miliónov eur.

Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii poslanec SaS Karol Galek. Môže za to podľa neho vyhláška, ktorú bolo možné do utorka pripomienkovať.

Úľavy pre energetické podniky

Galek podotkol, že pokiaľ vyhláška vstúpi do platnosti, štyri energeticky náročné podniky dostanú v tomto roku úľavu od platenia tzv. tarify za prevádzkovanie systému až do výšky 95 percent. Zdôraznil, že podľa novej vyhlášky tak budú štyri veľké podniky platiť len päť percent z toho, čo ostatní.

Celkovo podľa Galeka ide o sumu 140 miliónov eur, ktorá sa rozpočíta na ostatných spotrebiteľov. "Pre priemernú slovenskú domácnosť toto znamená v cene elektriny asi 11 eur ročne," skonštatoval.

Je to "cesta do pekla"

Pripustil, že uvedené firmy by plná výška týchto poplatkov mohla výrazne poškodiť. Podobné výnimky sú však podľa neho "cestou do pekla".

Upozornil na to, že to nie je v súlade s pravidlami na udelenie štátnej pomoci. V minulom roku bol totiž podľa Galeka novelizovaný zákon, na základe ktorého im v tomto roku podobná forma úľavy nepatrí.

"Napokon samotné ministerstvo hospodárstva do zákona presadilo inú formu podpory energeticky náročných podnikov, tzv. kompenzácie. Ministerstvo financií práve na takéto kompenzácie v tomto roku vyčlenilo 40 miliónov eur," poznamenal Galek.

Zároveň vyzval šéfa ÚRSO, aby vyhlášku stiahol. "Súčasne vyzývame ministerstvo hospodárstva, aby prijalo iné opatrenia na zníženie cien elektriny, a to nie iba pre pár vyvolených, ale naozaj spravodlivo a pre všetkých," vyhlásil Galek.

Reakcia ÚRSO

Novela vyhlášky má však podľa hovorcu ÚRSO Radoslava Igaza úplne opačný efekt, ako opisuje Galek. Priblížil, že má pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie aj na spotrebiteľov.

"Novela totiž práve sprísňuje doteraz platné podmienky zľavy z tarify na prevádzkovanie systému (TPS) pre veľké podniky s vysokou elektroenergetickou náročnosťou, ktoré sú dlhodobo kľúčové pre fungovanie slovenskej ekonomiky a zamestnanosti a ktoré sú v dôsledku zaťaženia plnou sadzbou TPS vystavené riziku ohrozenia ich konkurencieschopnosti na globálnom trhu," uviedol pre TASR Igaz.

Toto sprísnenie bude podľa neho v systéme znamenať zníženie nákladov pre koncových spotrebiteľov približne o 6 miliónov eur ročne oproti súčasnému stavu.

Postup ÚRSO, ktorý sa týka úzkej skupiny spoločností existenčne závislých od úrovne ceny elektriny, je podľa ministerstva hospodárstva oprávnený. "ÚRSO má zo zákona kompetenciu určiť individuálnu sadzbu tarify za prevádzkovanie systému pre koncových odberateľov elektriny, pričom v praxi ide o niektoré podniky priemyselnej výroby," uviedol hovorca rezortu hospodárstva Maroš Stano.

Zdôraznil, že vždy musí ísť o podniky zabezpečujúce primárnu výrobu, ktoré sú podstatné na riadne fungovanie ekonomiky v Slovenskej republike, s vysokou elektroenergetickou náročnosťou.

"Takéto podniky sú v dôsledku zaťaženia plnou sadzbou tarify za prevádzkovanie systému vystavené vysokému riziku ohrozenia ich konkurencieschopnosti na európskom a globálnom trhu," dodal hovorca.

S reakciou ÚRSO súhlasí aj výkonný riaditeľ OFZ Branislav Klocok.

„Pán Galek skutočne nesprávne zanalyzoval a vyhodnotil túto oblasť energetiky. V prvom rade, je bežnou praxou, že rôzne druhy odberu eklektickej energie majú rôzne tarify. Podobná prax ako na Slovensku je aj v ostatných členských štátoch EÚ. Poplatky za elektrickú energiu napríklad v Nemecku a Francúzsku sú pre energeticky náročnú výrobu o polovicu nižšie ako u nás. Dokonca v Nórsku a na Islande, producenti významného množstva hliníka a ferozliatin, ktoré sa spotrebúvajú v Európe neplatia žiadne poplatky. Samozrejme ak by sme porovnali poplatky ktoré platí obyvateľstvo v týchto krajinách s tým čo platia obyvatelia u nás, videli by sme že ich poplatky sú v porovnaní s našimi podstatne vyššie. Teda paradoxne platí, že energeticky náročný priemysel na Slovensku do určitej miery dotuje poplatky pre obyvateľstvo v porovnaní s inými štátmi v Európe.“ 

01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 03 - Modified: 2024-03-25 09:48:42 - Feat.: - Title: Ceny energií na burzách v minulom týždni opäť mierne rástli 04 - Modified: 2024-03-18 09:38:45 - Feat.: - Title: Ceny plynu aj elektriny na burzách v minulom týždni pokračovali v raste 05 - Modified: 2024-03-11 12:38:39 - Feat.: - Title: Ceny plynu aj elektriny na burzách v minulom týždni mierne vzrástli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:29