StoryEditor

Ukrajinská vláda stopla ceny benzínu

22.08.2006, 00:00

Inšpiráciu na reguláciu cien pohonných látok dala premiérovi Robertovi Ficovi včera ukrajinská vláda Viktora Janukovyča. Tá podpísala s energetickými spoločnosťami memorandum o cenách benzínu a nafty.
O opatreniach proti energetickým monopolom už niekoľko týždňov hovorí aj Fico, zatiaľ čo tieto opatrenia má do reality priviesť minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Monopolom monmentálne plynie lehota, ktorú im minister dal na to, aby štátu predložili návrh na zníženie cien. Ak sa mu ústupky nebudú zdať dostatočné, obmedzí podľa Jahnátka štát ich zisk. Ten už avizoval, že sa uspokojí s päťpercentným znížením cien energií oproti súčasnému stavu. Štát venuje pri úvahách o tom, ako znížiť ceny energií uvažuje aj nad opatreniami voči Slovnaftu.
Podľa včerajšieho ukrajinského memoranda benzín A-95 nebude môcť stáť viac než 4,7 ukrajinskej hrivny (0,93 dolára) za liter, nafta maximálne 4,1 hrivny (0,82 dolára) za liter. Dokument zároveň zaviaže energetické podniky nezvyšovať ceny spomínaných pohonných látok nad dohodnutú úroveň. Ak sa dokument podpíše, ceny budú dočasné ohraničené na úrovni, na ktorej sa podľa slov vládnych predstaviteľov benzín a nafta nachádzali minulý týždeň. Na Slovensku zanikla regulácia cien od 1. 1. 2004.
Vláda je zároveň pripravená vypomôcť domácim energetickým podnikom, ktoré stanovením maximálnych cien budú strácať, a oznámila, že do parlamentu predloží návrh zákona na zvýšenie dovozných ciel na energetické produkty.
Ukrajinské monopoly, najmä najväčšia ukrajinská energetická spoločnosť Ukrnafta, nesúhlasia s niektorými bodmi memoranda. Podľa nej sú ceny pohonných látok na Ukrajine už stabilizované a "nie je dôvod na ich ďalšiu reguláciu."
Predseda Správnej rady Ukrnafty Igor Palica vyhlásil, že firma už kúpila suroviny na niekoľko mesiacov dopredu. Obavy zo zvyšovania cien preto podľa neho nie sú namieste. Naopak, ruské firmy sú s memorandom spokojné. Na jeho podpis by údajne mal prísť aj prezident LUKoilu Vagit Alekperov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 23:57