Matúš ValloTASR
StoryEditor

Vallo o prvom bratislavskom mrakodrape: Mrzia ma pochybnosti o budove, ktorá prekonala magickú výšku

11.12.2018, 09:27
Autor:
chochovpvp
Nový bratislavský primátor Matúš Vallo víta, že budova s výškou 168 metrov otvorí diskusiu o výškovej zonácii.

Eurovea Tower je kontroverzným projektom, s ktorým sa spájajú pochybnosti. O plánoch developera J&T Real Estate na výstavbu prvého slovenského mrakodrapu v Bratislave to pre HN skonštatoval nový primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Na jednej strane víta, že budova s výškou 168 metrov otvorí diskusiu o výškovej zonácii, za dôležitejšie v súvislosti s vežiakom však považuje niečo iné.

"Či dopravná infraštruktúra v zóne dokáže obslúžiť to množstvo ľudí, ktorí budú do nej denne prichádzať, keďže sa výškové budovy stavajú, resp. plánujú stavať aj na druhej strane Landererovej a Prístavnej ulice. Na toto sa chceme v prípade ďalších projektov v tejto lokalite určite zamerať," vyhlásil Vallo.

Budova, ktorá prekonala magickú výšku

Nový primátor sa zároveň vyjadril aj k pochybnostiam, ktoré sa okolo projektu prvého slovenského mrakodrapu vyskytli.

"Mrzí ma, že pri budove, ktorá prekonala tú magickú výšku (viac ako 150 metrov) a ktorá je preto už z povahy veci kontroverznou, sú pochybnosti aj o rešpektovaní územného plánu a tiež o pôsobnosti stavebného úradu, ktorý sa ňou zaoberá, keďže ten je z inej mestskej časti ako tej, v ktorej katastrálnom území nový projekt bude prevažne stáť," tvrdí šéf hlavného mesta.

Nepovažuje to za správny postup k dosiahnutiu toho, aby sa väčšina Bratislavčanov s budovou stotožnila.

Kritizovaný je najmä proces vydávania stavebného povolenia, keďže komplex sa nachádza na území Ružinova, ale posudzovanie bolo presunuté na stavebný úrad Starého Mesta.

Proces vydania územného rozhodnutia v pondelok 10. decembra kritizovala aj nová starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová:

Bratislava predbehne českých i maďarských susedov

Mrakodrap je súčasťou väčšieho projektu na výstavbu komplexu na nábreží Dunaja známeho pod názvom Eurovea II, na ktorý získal developer J&T Real Estate územné rozhodnutie, v súčasnosti ešte čaká na stavebné povolenie. Celý projekt má nadväzovať na polyfunkčný komplex Eurovea.

Eurovea Tower ako prvá na Slovensku spĺňa kritériá, ktoré sú určené na mrakodrapy. Vežiak bude mať 47 poschodí a prinesie 210 bytov, 62 ateliérov a 117 apartmánov. Hotový by mal byť v roku 2022.

Bratislava po ukončení výstavby predbehne českých i maďarských susedov, ktorí mrakodrapy nemajú. Varšava ich má sedem, Viedeň a Kyjev tri.

01 - Modified: 2024-04-05 09:34:24 - Feat.: - Title: Byty v prvom slovenskom mrakodrape v Bratislave idú do finále. Kto kupoval ako prvý, zarobil 02 - Modified: 2023-11-08 08:56:41 - Feat.: - Title: Najvyššia budova Slovenska je definitívne hotová, Bratislava má prvý mrakodrap 03 - Modified: 2023-06-05 22:00:27 - Feat.: - Title: Byty z Eurovea Tower sa objavili na inzertných portáloch. Bude problém s ich predajom, tvrdí expert 04 - Modified: 2023-05-26 10:12:41 - Feat.: - Title: Pri Dunaji vyrástlo najväčšie nákupné centrum. Ako sa tam dostanete a zaparkujete? (otázky a odpovede) 05 - Modified: 2023-03-24 15:26:12 - Feat.: - Title: K mrakodrapu sa v Bratislave presťahuje svetový hráč. Stačia mu menšie priestory
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:01