StoryEditor

"Gastarbeitri" ešte nie sú hrozbou

27.04.2007, 00:00
Príchod rumunských baníkov do Hornonitrianskych baní Prievidza nie je predzvesťou vlny prisťahovalcov hľadajúcich si prácu v SR. Otvorenie pracovného trhu novým členským krajinám Európskej únie neznamená pre našincov žiadne výrazné ohrozenie.

"Migrácia z krajín ako sú Bulharsko a Rumunsko je rozvinutá viac ako desať rokov. Ich cieľom je najmä Taliansko, Francúzsko a Španielsko. Ovplyvňujú to vyššie mzdy, v prípade Rumunov jazyková blízkosť, aj fakt, že u nás nie je veľa bulharských a rumunských komunít," hovorí konzultant Medzinárodnej organizácie pre migráciu, Boris Divinský.
Počet cudzincov vzrástol
Najčastejšími migrantmi za prácou na Slovensko sú Česi, Poliaci a Kórejčania. V rokoch 2004 až 2006 sa celkový počet cudzincov zvýšil o vyše 140 percent.
Naša krajina je atraktívna aj pre nízkokvalifikované pracovné sily. Potrebu náboru pracovníkov v zahraničí potvrdzujú viacerí zamestnávatelia. Už dlho sa v tejto súvislosti spomínajú najmä automobilky. Kia pri Žiline napríklad nevie obsadiť 300 pracovných miest kvalifikovanými ľuďmi. Tým sa otvára príležitosť pre cudzincov, napríklad Poliakov.
Hrozí, že by zamestnávatelia mohli otvorený trh zneužívať a skutočne dávať prednosť lacnejším pracovníkom z chudobnejších krajín? Tomu by mali zabrániť odbory. "Zatiaľ tieto úvahy neboli aktuálne. V budúcnosti sa však zrejme naozaj budeme musieť zamýšľať nad tým, aby sme v prípade potreby chránili pracovné miesta pre našich zamestnancov," povedal Jozef Škrobák, predseda Odborového zväzu pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu.
Nelegálna migrácia
V roku 2006 bolo na Slovensku zaznamenaných 3 491 nelegálnych pobytov. Je to o 25 percent viac ako v roku 2004. Dá sa predpokladať, že značná časť týchto migrantov u nás pracovala načierno.
Divinský zastáva názor, že nedostatok pracovných síl sa napriek tomu bude skôr prehlbovať. "Slovenský trh sa rozšíril za posledný rok o 85-tisíc miest a k počtu obyvateľov rastie neúmerne. O desať až dvadsať rokov sa vďaka starnutiu obyvateľstva dostaneme do štádia, že ľudí bude nedostatok. Spolu s ministerstvom práce koncepčne rozmýšľame, ako pritiahnuť pracovnú silu, ktorej budú stačiť aj naše podmienky. Ide najmä o krajiny tretieho sveta, napríklad Indiu, Čínu, Bangladéš, či Pakistan."

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte......

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 12:42