euro, peniazeReuters
StoryEditor

Sú Slováci v investovaní konzervatívni? Pozrite sa do čoho najradšej investujú

09.10.2018, 15:09
Autor:
TASRTASR
Z údajov banky vyplýva, že klienti uprednostňujú pravidelné investovanie v menších čiastkach, ako alternatívu voči pravidelnému sporeniu na sporiaci účet.

Až 62 percent Slovákov označuje kúpu nehnuteľnosti za tú najlepšiu formu dlhodobej investície. Popularita tejto formy investovania sa tak v porovnaní s rokom 2016 mierne zvýšila.

Kryptomeny by volilo šesť percent opýtaných. Rovnaký podiel respondentov označilo za najlepšiu formu dlhodobej investície vkladnú knižku alebo investičné diamanty. Vyplýva to z prieskumu ČSOB v spolupráci s agentúrou IPSOS.

Pozrite si rozhovor s realitiným analytikom o cenách nehnuteľností

"Nehnuteľnosti sa tradične a celosvetovo považujú za veľmi stabilnú formu uloženia a zhodnotenia peňazí. Predstavujú pre ľudí niečo „hmotné“, reálne, využiteľné, čo nie je len na „papieri“, a preto k tomu ľudia často inklinujú," komentuje výsledky Jozef Futrikanič, riaditeľ Odboru financovania nehnuteľností banky.

Ceny nehnuteľností rástli

Ako pripomína, rozhodujúci je v tomto prípade typ nehnuteľnosti a potenciálu rastu jej ceny. Ceny nehnuteľností narástli od roku 2003 o asi 90 percent, čo predstavuje približne priemerný ročný nárast o 6,5 percenta.

Zároveň rástli aj ostatné ceny, ako aj platy. To znamená, ak mal niekto peniaze uložené iba doma a nehľadal iné alternatívy zhodnocovania finančných prostriedkov, napríklad fondy, spomínané nehnuteľnosti, akcie, atraktívne dlhopisy a podobne, tak jeho úspory stratili za posledných 14 – 15 rokov asi 50 percent svojej pôvodnej hodnoty. Za nasporenú sumu si dnes človek dokáže kúpiť asi polovične veľkú nehnuteľnosť.

Vedie sporiaci účet

Zaujímavosťou je, že medzi mladšou generáciou sa na prvom mieste umiestnil sporiaci účet. Za najlepšiu formu dlhodobej investície ho označilo 48 percent z nich, zatiaľ čo v celkovej populácii sa priemer pohyboval na úrovni 23 percent.

Na treťom mieste sa umiestnili investície do fondov. Skúsenosť s nimi deklarovalo 20 percent mladšej generácie a 54 percent starších respondentov. Pre investovanie do fondov motivuje väčšinu z nich možnosť získať finančné prostriedky navyše a zhodnotiť ich lepšie, ako v prípade iných sporiacich produktov.

Z údajov banky vyplýva, že klienti uprednostňujú pravidelné investovanie v menších čiastkach, ako alternatívu voči pravidelnému sporeniu na sporiaci účet.

Na opačnom konci rebríčka dlhodobých investícií sa umiestnili hypotekárne záložné listy, vkladné knižky (po tri percentá), ako aj dlhopisy a kryptomeny, ktoré preferovalo šesť percent opýtaných.

V prípade virtuálnych mien však nebolo badať významnejšie rozdiely medzi vekovou štruktúrou opýtaných. Pomerne výrazné rozdiely z pohľadu veku však nastali v prípade vkladnej knižky. Tú totiž za vhodnú formu dlhodobej investície označilo 17 percent mladých, v porovnaní so štyrmi percentami spomedzi staršej generácie.

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 03 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 05 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 19:46