Vieme, kedy sa otvoria reštaurácie. Navštíviť ich však môžu len očkovaní a prekonaní (ilu)TASR/František Iván
StoryEditor

Niektoré reštaurácie neotvoria. Dôvodom je nízky dopyt po službách a nízke tržby

30.12.2021, 13:00
Autor:
TASRTASR
Od pondelka 3. januára môžu otvoriť reštaurácie pre očkovaných a tých, ktorí covid prekonali za posledných 180 dní.

Začiatok roka je pre mnohé reštaurácie obdobím najnižších tržieb. To bude zrejme pre mnohé reštauračné zariadenia, predovšetkým v mestách, hlavným dôvodom, pre ktorý neotvoria hneď 3. januára.

Uviedol to pre TASR prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák v reakcii na možnosť poskytovať reštauračné služby pre obmedzený okruh zákazníkov.

Zdôraznil, že panuje obava z opatrení, ktoré budú platiť po 9. januári 2022. Kým nebudú jasné pravidlá aj po tomto termíne, mnohé prevádzky zvážia, či pôjdu do rizika otvárania, nákupu surovín a najímania zamestnancov.

"Svoje prevádzky zrejme otvoria skôr tie prevádzky, ktoré sa nachádzajú bezprostredne v zimných strediskách, teda tam, kde v nasledujúcich dňoch možno očakávať lyžiarov či turistov," myslí si Harbuľák.

Z dostupných informácií je podľa neho však zrejmé, že ani tieto strediská v súčasnosti nemajú vysokú vyťaženosť, počet turistov zaostáva za očakávaniami.

"Aj za týmto nízkym dopytom vidieť obavy turistov z pravidiel, ktoré budú platiť po 9. januári. Ak aj reštaurácie v týchto strediskách otvoria svoje prevádzky, možno očakávať, že tržby budú výrazne nižšie ako v rovnakom období pred pandémiou," dodal prezident asociácie.

Z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva vyplýva, že od pondelka 3. januára už môžu byť pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19 (režim OP), otvorené všetky prevádzky verejného stravovania aj na konzumáciu na mieste.

Podmienkou na otvorenie v režime OP je obsadenosť maximálne do 50 percent kapacity zariadenia, obsadenie jedného stola najviac štyrmi osobami alebo osobami z jednej domácnosti a zabezpečenie dvojmetrových odstupov medzi stolmi.

Konzumácia pokrmov alebo nápojov je povolená výlučne posediačky. Maximálna kapacita 50 percent sa netýka závodných, školských a podobných jedální. Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou.

01 - Modified: 2021-12-22 14:04:17 - Feat.: 0 - Title: Po novom roku otvoria reštaurácie. Lengvarský pripustil, že budú len pre očkovaných 02 - Modified: 2021-12-23 11:37:33 - Feat.: 0 - Title: Hygienici zverejnili podmienky pre otvorenie reštaurácií. Môžu fungovať v režime OP 03 - Modified: 2021-12-25 07:21:41 - Feat.: 0 - Title: Opatrenia v hoteloch sa uvoľňujú. Ubytovaní hostia sa môžu stravovať v hotelových reštauráciách
01 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie 02 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď 03 - Modified: 2024-03-10 16:46:49 - Feat.: - Title: Úrad verejného zdravotníctva odporúča očkovanie proti kliešťovej encefalitíde pred začiatkom jari 04 - Modified: 2024-03-06 18:21:16 - Feat.: - Title: Objednávka aj za 500 eur. Slováci míňajú na donášky jedla, jedna z platforiem hlási nárast dopytu o 60 percent 05 - Modified: 2024-03-01 10:36:07 - Feat.: - Title: Energie na trhoch prudko zlacneli. Biznis rieši dilemu: Čakať či fixovať cenu teraz?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:32