Od pondelka 3. januára môžu otvoriť reštaurácie pre očkovaných a tých, ktorí covid prekonali za posledných 180 dní.
Začiatok roka je pre mnohé reštaurácie obdobím najnižších tržieb. To bude zrejme pre mnohé reštauračné zariadenia, predovšetkým v mestách, hlavným dôvodom, pre ktorý neotvoria hneď 3. januára.
Uviedol to pre TASR prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák v reakcii na možnosť poskytovať reštauračné služby pre obmedzený okruh zákazníkov.
Zdôraznil, že panuje obava z opatrení, ktoré budú platiť po 9. januári 2022. Kým nebudú jasné pravidlá aj po tomto termíne, mnohé prevádzky zvážia, či pôjdu do rizika otvárania, nákupu surovín a najímania zamestnancov.
"Svoje prevádzky zrejme otvoria skôr tie prevádzky, ktoré sa nachádzajú bezprostredne v zimných strediskách, teda tam, kde v nasledujúcich dňoch možno očakávať lyžiarov či turistov," myslí si Harbuľák.
Z dostupných informácií je podľa neho však zrejmé, že ani tieto strediská v súčasnosti nemajú vysokú vyťaženosť, počet turistov zaostáva za očakávaniami.
"Aj za týmto nízkym dopytom vidieť obavy turistov z pravidiel, ktoré budú platiť po 9. januári. Ak aj reštaurácie v týchto strediskách otvoria svoje prevádzky, možno očakávať, že tržby budú výrazne nižšie ako v rovnakom období pred pandémiou," dodal prezident asociácie.
Z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva vyplýva, že od pondelka 3. januára už môžu byť pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19 (režim OP), otvorené všetky prevádzky verejného stravovania aj na konzumáciu na mieste.
Podmienkou na otvorenie v režime OP je obsadenosť maximálne do 50 percent kapacity zariadenia, obsadenie jedného stola najviac štyrmi osobami alebo osobami z jednej domácnosti a zabezpečenie dvojmetrových odstupov medzi stolmi.
Konzumácia pokrmov alebo nápojov je povolená výlučne posediačky. Maximálna kapacita 50 percent sa netýka závodných, školských a podobných jedální. Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou.
01 - Modified: 2021-12-22 14:04:17 - Feat.: 0 - Title: Po novom roku otvoria reštaurácie. Lengvarský pripustil, že budú len pre očkovaných
02 - Modified: 2021-12-23 11:37:33 - Feat.: 0 - Title: Hygienici zverejnili podmienky pre otvorenie reštaurácií. Môžu fungovať v režime OP
03 - Modified: 2021-12-25 07:21:41 - Feat.: 0 - Title: Opatrenia v hoteloch sa uvoľňujú. Ubytovaní hostia sa môžu stravovať v hotelových reštauráciách
01 - Modified: 2025-05-20 08:41:07 - Feat.: - Title: Z Blízkeho východu, Kaukazu aj Peru rovno na Slovensko: Tieto reštaurácie v Bratislave založili cudzinci, nevieme si ich vynachváliť
02 - Modified: 2025-05-07 11:03:45 - Feat.: - Title: Výbuch chutí a farieb. Toto sú najlepšie mexické reštaurácie v Bratislave
03 - Modified: 2025-04-22 11:01:14 - Feat.: - Title: Nižšia DPH neznamená aj nižšie ceny, rozhodujúce sú zásahy štátu, tvrdia hotelieri
04 - Modified: 2025-04-15 17:30:00 - Feat.: - Title: Konsolidácia zasiahla aj služby, zdraželi najviac za vyše roka. Infláciu poženie nahor aj transakčná daň
05 - Modified: 2025-03-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Najlepšie kulinárske zážitky roku 2025: Týchto 10 miest by si mal navštíviť, ak si pravý labužník