StoryEditor

Skôr ako dôjde k rozhodnutiu

17.11.2005, 23:00

Ján Olekšák, člen Správnej rady RF

V poslednom období sa vo vzťahu k Recyklačnému fondu rozbehla vlna kritiky. Osobne som toho názoru, že je to v skutočnosti skôr prejavom aktivít a želaní niektorých záujmových lobingových skupín. Povedzme si otvorene -- podnikanie v oblasti zberu a recyklácie odpadov je z hľadiska budúcnosti celkom perspektívne a záujem privátnej sféry o jeho ovládnutie pochopiteľný. Skupiny tohto druhu potrebujú presmerovať prostriedky plynúce teraz do Recyklačného fondu smerom k sebe tak, aby vznikla povinnosť platiť za recykláciu im. Ponechávajú pritom nenápadne bokom skutočnosť, že to budú neraz robiť na zariadeniach a kapacitách vybudovaných s pomocou dotácií fondu. Zrušením fondu by sa navyše zbavili záväzkov voči nemu.
Vo fonde som zástupcom skupiny dovozcov a výrobcov plastov, ktorých svojím spôsobom možno priradiť k významným platcom do Recyklačného fondu. Z tohto hľadiska je to aj pre nás určitá záťaž a je logické, že sa to tak vníma. Je to čosi podobné ako dane. Nikoho netešia, ale musia sa rešpektovať. Čiže platby do Recyklačného fondu sú nevyhnutnosťou v záujme ochrany životného prostredia. My ako výrobcovia obalov si uvedomujeme, že ide o produkt, ktorý sa po použití nevyparí a musí sa niekde vyhodiť ako odpad. Nie je nám ľahostajné, čo sa s ním stane, tým skôr, že ho čiastočne vieme využiť ako druhotnú surovinu.
Recyklačný fond plní zásadnú úlohu, a to je pomoc pri likvidácii odpadu, ktorý vzniká aj z aktivít a produkcie výrobcov a predajcov. Myšlienka stiahnuť od nich financie a poskytnúť ich na pomoc pri zbere, separácii a budovaní kapacít na zhodnocovanie odpadu, bola dobrá. Tak ako aj aktivizácia separovania odpadu v mestách a obciach a výrazný nárast zberu a spracovania odpadov od existencie Recyklačného fondu.
Tieto kapacity sú už prakticky dobudované. Poskytnuté prostriedky boli poskytnuté na základe zmlúv a možno ich kontrolovať. Doladiť treba ešte niektoré nejasnosti, ale pravidlá sú bez väčších problémov funkčné. Teraz by sa dal výrazne pohnúť dopredu separovaný zber. Treba si uvedomiť, že obce a mestá by bez peňazí z fondu problémy so separovaným zberom komunálneho odpadu vôbec tak razantne neriešili. Jednoducho by popri starostiach, ktoré majú so školstvom, s zdravotníctvom, infraštruktúrou a ďalšími sférami života, na to nestačili. Aj to treba zvážiť ešte pred tým, ako dôjde k zásadnému rozhodovaniu o budúcnosti Recyklačného fondu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 15:34