StoryEditor

V Poľsku sa rozmáha čierna výroba bionafty

22.06.2006, 00:00
Poľskí roľníci po tradičnom váhaní začali vo väčšom množstve využívať takzvanú bionaftu. Je o tretinu lacnejšia ako klasická a dlhodobé skúsenosti potvrdzujú, že ak je biopalivo kvalitné, netreba mať obavy o životnosť motorov.

Poľskí roľníci po tradičnom váhaní začali vo väčšom množstve využívať takzvanú bionaftu. Je o tretinu lacnejšia ako klasická a dlhodobé skúsenosti potvrdzujú, že ak je biopalivo kvalitné, netreba mať obavy o životnosť motorov.
V Poľsku platí norma, že výrobcovia benzínu a nafty musia do palív pridávať päť percent biozložiek. Väčší rozvoj legálnej produkcie priamo farmármi a nielen v licencovaných rafinériách brzdí legislatíva, lebo ešte nie je známe, či sa na biopalivo uvalí spotrebná daň.
Výroba mimo určených fabrík je síce nelegálna, ale neexistuje ani predpis, ako zaplatiť daň, ako je to pri domáckej výrobe alkoholu. Podľa návrhu zákona by si farmári mohli na hektár pôdy sami vyrobiť sto litrov bionafty, no do vyriešenia problému so spotrebnou daňou by museli zložiť dosť vysokú daňovú kauciu. Preto sa v Poľsku začína rozmáhať výroba bionafty na čierno.
Novinárom z Gazety Wyborczej a televízie TVN sa podarilo odhaliť sieť nelegálnych výrobcov biopalív a dodávateľov prístrojov na ich výrobu. V Poľsku existuje totiž niekoľko firiem, ktoré ponúkajú zariadenia na bionaftu.
Ceny sú od 25-tisíc zlotých (cca 240-tisíc korún) až po 60-tisíc zlotých. Princíp je jednoduchý a zariadenie vyzerá ako automat na nápoje. Biopalivo sa vyrába z metanolu (najlacnejší je z Číny), rastlinného oleja (najvýhodnejšia cena je z Ukrajiny) a katalyzátora. Za 24 hodín najmenšie zariadenie vyprodukuje aj tisíc litrov bionafty.
Podľa skúseností miestnych roľníkov, za rok sa vrátia náklady tomu, kto gazduje na ploche najmenej 100 hektárov. Odhady hovoria o tom, že takto načierno si vyrába palivo asi stovka farmárov. Tie drahšie zariadenia vyrobia aj 25-tisíc litrov bionafty za deň, takže investícia sa vráti vraj do týždňa.
Ak poľská vláda nevyrieši problém so spotrebnou daňou, legálni výrobcovia sú odhodlaní začať vyvážať bionaftu do zahraničia, kde je legislatíva omnoho priaznivejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 06:31