SamsungReuters
StoryEditor

Samsung zatvára fabriku na Slovensku, zamestnancom ponúkne presun do Galanty

26.01.2018, 17:00
Autor:
tbatba
Juhokórejská spoločnosť Samsung, známa výrobou elektroniky, reorganizuje svoju výrobu na Slovensku.

Juhokórejská spoločnosť sa rozhodla zatvoriť jeden zo svojich závodov na Slovensku, informáciu priniesol denník Sme. Hlavným dôvodom je reorganizácia výroby.

Koniec sa týka fabriky vo Voderadoch. Momentálne vyrába Samsung obrazovky aj v továrni v Galante. Spoločnosť momentálne nečerpá žiadne štátne dotácie, Samsungu preto v zatvorení fabriky nič nebráni.

Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš pre HN potvrdil, ze Úrad práce v Trnave dostal informáciu priamo zo Samsungu a situáciu monitoruje. Zamestnanci dostali ponuku na presun pracoviska a ministerstvo spolu s Úradom práce teraz čakajú na to, či zamestnanci ponuku príjmu. Samsung vraj dokáže ponúknuť prácu všetkým interným zamestnancom. Autobusy, ktoré ich vozili do Voderadov presmerujú do Galanty a ponúkajú aj ubytovanie tým pracovníkom, ktorí ho mali aj dosiaľ.

Pracovníkov informovali tento týždeň

Závod vo Voderadoch je menší. Má ročný obrat 63 miliónov eur a zamestnáva 568 kmeňových zamestnancov. Ďalších tisíc ľudí pre nich pracuje externe. Vo fabrike sa vyrábajú displeje, ktoré sa potom presúvajú do závodu v Galante, kde sa následne kompletizuje výrobok.

Zmeny potvrdil aj samotný Samsung. „Spoločnosť sa rozhodla pre konsolidáciu výrobných závodov vo Voderadoch a Galante s cieľom efektívnejšie riadiť výrobný proces na Slovensku,“ vysvetľuje pre Sme Ján Nemašík, manažér compliance v spoločnosti Samsung Electronics Slovakia.

O presune výroby mala firma pracovníkov informovať tento týždeň.

„Potvrdzujem informáciu o sťahovaní výroby do Galanty, spojenom s avizovaným presunom všetkých kmeňových zamestnancov,“ potvrdil primátor Galanty Peter Paška.

Opakovane dostal stimuly

Informácie o presunutí výroby Samsungu zo Slovenka sa objavili už pred vyše dvomi týždňami. Vtedy to spoločnosť poprela. "Spoločnosť Samsung nerokuje s vládou SR o zániku jej výroby na území Slovenska, ani nezvažuje odchod z územia Slovenska," povedal 10. januára Nemašík pre HN.

Samsung sa na Slovensku radí z hľadiska tržieb k najväčším firmám. Spoločnosť v minulosti opakovane dostala od slovenskej vlády investičné stimuly.

Firmy na Slovensku sa už dlhší čas sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a vo väčšom počte najímajú aj cudzincov. V regióne Trnavy a Galanty, kde podniká Samsung, miera nezamestnanosti patrí k najnižším v krajine. Na konci vlaňajška nezamestnanosť na slovenskom dosiahla nové minimá tesne pod hranicou šesť percent.

O nedostatku pracovnej sily na Slovensku sme sa v HNtelevízii rozprávali s analytikom inštitútu CELSI a Ekonomickej univerzity Martinom Kahancom koncom novembra 2017:

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:23