StoryEditor

Clá na ázijské topánky: Slovensko by ich chcelo

14.08.2006, 00:00
Nadpolovičná väčšina vlád krajín Európskej únie odmietla návrh na zavedenie antidampingových ciel na dovoz topánok z Číny a Vietnamu. Štrnásť z dvadsiatich piatich krajín odmietlo aj druhý návrh antidampingových opatrení proti dovozu koženej obuvi z Číny a Vietnamu.

Nadpolovičná väčšina vlád krajín Európskej únie odmietla návrh na zavedenie antidampingových ciel na dovoz topánok z Číny a Vietnamu. Podľa časopisu Businessweek štrnásť z dvadsiatich piatich krajín odmietlo aj druhý návrh antidampingových opatrení proti dovozu koženej obuvi z Číny a Vietnamu. Prvý návrh obsahoval kvóty a clo vypočítané podľa skutočnej ujmy. Druhý rátal od októbra so zavedením desaťpercentného cla pre Vietnam. Clo pre koženú obuv z Číny malo byť 16,5 percenta. Predbežné antidampingové clá na koženú obuv dovezenú z Číny a Vietnamu, ktoré majú chrániť európsky obuvnícky priemysel, platia síce už od jari, ale len do začiatku októbra. Európa sa preto rozhoduje, ako ďalej a či vôbec chrániť svoj trh.

Prečo clá?
Slovensko podľa informácie rezortu hospodárstva odmietlo prvý návrh. V otázke ciel však boli podnikatelia aj štát za jedno: priklonili sa k clám. Úlohou cla je zvýšiť veľmi nízku dovozovú cenu obuvi, ktorej európski výrobcovia, teda aj naši, nevedia konkurovať. Kto dovezie lacné topánky, šetrí na daniach, predá a ešte mu zostanú aj vyššie zisky ako tomu, kto štartuje na drahšej cene napríklad kvalitnejšej obuvi. Veď priemerná cena jedného páru kožených topánok importovaných z Číny bola vlani zhruba sto korún. To je necelá polovica priemernej ceny kožených topánok dovážaných na Slovensko. Pri nekožených to bolo ešte menej.
"Sme za, aby sa v clách pokračovalo, tak ako ich pôvodne navrhovala Európska obuvnícka asociácia," hovorí Štefan Šulo, výkonný prezident Zväzu kožiarskeho a obuvníckeho priemyslu SR, ktorý združuje viac ako dvadsiatku významných firiem. Povedané cez percentá, slovenskí podnikatelia by uvítali, keby Európa uplatňovala 23-percentné clo na obuv z Číny a 29 a pol percenta z Vietnamu. Rezortu hospodárstva sa prikláňa k dnes už zamietnutému, hoci aj miernejšiemu návrhu Európskej komisie. Spomínaným 16,5 percenta pre Čínu a desiatim pre Vietnam.

Česi chcú inú ochranu
Česká strana hlasovala za radikálnejšie riešenie: clá znova nezaviesť. Dôvodila, že by poškodili iba dovozcov, ktorí deklarujú ceny obuvi podľa colnej hodnoty, teda nepodhodnocujú ich kvôli osobným ziskom. Česi sa skrátka boja, že by clá narobili ešte horšie -- podporili by dovozy menej kvalitných syntetických topánok hlavne pre deti a cena vyššia o clo by zaťažila spotrebiteľa. Výrobu obuvi v Európe, už doteraz zaplavenej čínskym a vietnamským tovarom, teda clá podľa Česka neochránia. Riešenie tam
vidia v inom -- v lepšej produktivite v odvetví, inováciách a v riadnej colnej deklarácii dovozových cien obuvi.

Naši tvrdia -- clá by pomohli
"So stanoviskom českej strany sa dá súhlasiť," mieni Šulo. Zároveň pripúšťa, že doterajšie kroky Európskej únie voči Číne a Vietnamu nie sú nijaké systémové riešenie. Zväz však na svojom návrhu trvá. Obuvníci sa obávajú ďalšieho nárastu dovozov lacnej obuvi z Číny.
"Antidampingové clo je najrýchlejšie a najviac efektívne opatrenie pri dovoze," potvrdzuje Vladimír Vilček z ministerstva hospodárstva. V tom s ním súhlasí aj Štefan Šulo. Z Číny sa dovoz na Slovensko pohybuje v závratných výškach -- vlani si odkrojil viac ako polovicu z dovozu koženej obuvi. Keďže výroba obuvi sa u nás sústreďuje do firiem so zahraničnou kapitálovou účasťou, a tie takmer všetok tovar vyvážajú do Európskej únie, rastúci čínsky dovoz nielen k nám, ale aj do ostatných členských krajín by mohol podľa Šulu dokonca až zastaviť túto výrobu u nás.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 04:33