StoryEditor

Únia chce dať viac na zvýšenie konkurencieschopnosti

04.05.2007, 00:00
Európska únia znížila prioritu výdavkov do poľnohospodárstva. Podľa návrhu rozpočtu na ďalší rok by výdavky do rastu konkurencieschopnosti ekonomiky únie mali byť vyššie ako dotácie poľnohospodárom.

Rada Európskej únie si v roku 2000 stanovila cieľ vytvoriť do roku 2010 z EÚ najkonkurencieschopnejšiu a najdynamickejšie sa rozvíjajúcu znalostnú ekonomiku. Tento plán má názov Lisabonská stratégia. Na budúci rok naň únia plánuje dať z rozpočtu 57,2 miliardy eur. Je to niečo viac ako 44 percent rozpočtu. Politika rastu a zamestnanosti tak predbehla podporu poľnohospodárov, ktorých rast výdavkov by mali na budúci zamrznúť a ich podiel je približne o jedno percento nižší ako pri podpore konkurencieschopnosti a zamestnanosti.

"Návrh rozpočtu znamená pre úniu historický posun," povedala členka Komisie pre finančné plánovanie a rozpočet Dalia Grybauskaiteová. "Dokazuje to, že komisia je pevne odhodlaná upraviť rozpočet ako reakciu na globálne problémy, ktorým Európa ako celok čelí," povedala.

Výdavky na výskum by sa mali zvýšiť o 11 percent, investície do transeurópskych energetických a dopravných sietí o 14 percent. Výdavky na celoživotné vzdelávanie o deväť percent, na veľké infraštruktúrne projekty o 14 percent. Výdavky na poľnohospodárstvo by sa mali naopak znižovať.

O dva roky má únia naplánovanú reformu dotácií do tohto odvetvia. Napriek vysokému podielu z celkových výdavkov je jeho podiel na tvorbe HDP vo väčšine krajín nižší ako päť percent. "Keď si chcú niektoré krajiny viac podporovať poľnohospodárstvo, mali by tak robiť prostredníctvom svojich vlastných rozpočtov, a nie prostredníctvom rozpočtu únie," hovorí analytik Tatra banky Juraj Valachy. Zmena v priorite výdavkov je podľa neho dobrým signálom rozpočtu únie.

Ten je však v podobe návrhu. V júli by sa ním mala zaoberať Rada EÚ a Európsky parlament. Dovtedy by mali návrh odobriť jednotlivé krajiny únie. Schválenie konečnej podoby by malo nastať v decembri. Záväzky únie, ktoré predstavujú výdavky v danom roku a v ďalších rokoch na projekty, ktoré sa v danom roku začali, sú plánované na 129,2 miliardy eur. Je to o dve percentá viac ako tento rok. Výdavky sa zvyšujú v prospech nových štátov únie. Ich podiel však zvyšujú krajiny, ktoré do únie vstúpili tento rok. Podiel pomoci prostredníctvom fondov by mal medzi starými a novými krajinami predstavovať približne polovicu. V roku 2006 to bola približne štvrtina v prospech starých krajín.

Výdavky Európskej únie podľa návrhu rozpočtu (v miliardách eur)
 

Výdavky

Medziročná zmena v %

Politika rastu a zamestnanosti 57,2 4,20%
Ochrana prírodných zdrojov a správne hospodárenie s nimi 56,3 0
z toho výdavky súvisiace s trhom a priamou podporou poľnohospodárov 42,5 -0,50%
Politika slobody, bezpečnosti a práva 0,691 10,80%
Politika občianstva 0,6 11%
Politika v rámci vonkajších vzťahov 6,9 1,50%
Administratívne výdavky 7,3 5,70%
Zdroj: Európska komisia 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 18:11