StoryEditor

Polovica tatranskej kalamity je spracovaná

22.07.2005, 00:00
Vo Vysokých Tatrách sa dosiaľ podarilo spracovať asi milión kubíkov drevnej hmoty z plochy 3,5 tisíca hektárov. Je to polovica poškodených lesov v správe Štátnych lesov TANAP, zničených minuloročnou víchricou.

Vo Vysokých Tatrách sa podarilo spracovať asi milión kubíkov drevnej hmoty z plochy 3,5 tisíca hektárov. Je to polovica poškodených lesov v správe Štátnych lesov TANAP, zničených minuloročnou víchricou. Štát spravuje 70 percent lesného fondu národného parku, zvyšok patrí súkromným vlastníkom, urbárskym spoločnostiam a obciam.
"Po jarnom zdržaní by sa tohtoročný zámer, spracovať tri štvrtiny kalamity z našich lesov, mal splniť," uviedol Marián Šturcel, hovorca Štátnych lesov TANAP. Na spracovanie kalamitného dreva vypísali štátne lesy tri kolá verejných súťaží a v dražbách predávali záujemcom tzv. obchodné celky. Víťazné cenové ponuky sa pohybovali v rozpätí od 90 až po 900 korún za kubík, podľa kvality dreva. V TANAP- e pracuje na 26 obchodných celkoch spolu 20 firiem, okrem domácich aj poľská a tri české. Asi tretinu kalamitnej plochy spracúvajú Štátne lesy TANAP vlastnými silami alebo priamym nákupom služieb. Ďalšie ponuky na predaj dreva sa už neplánujú.
Celkovú sumu, získanú za dosiaľ zhodnotenú drevnú hmotu, lesy neuviedli s odvolaním sa na zložité ekonomické pozadie. Akékoľvek zverejnené číslo, bez podrobností a súvislostí, by mohlo viesť k nesprávnej interpretácii, myslí si vedenie podniku. Asi polovica finančných prostriedkov z predaja dreva sa použila na spracovanie kalamitnej hmoty. Druhá polovica na financovanie opráv turistických chodníkov a ich infraštruktúry, čistenie tokov, ale i na výskum genofondu tatranských drevín.
Na poškodenom území TANAP-u zatiaľ vysadili nové stromy len na niekoľkých hektároch lesa. S revitalizáciou sa začne až po úplnom vyčistení kalamitných plôch. Na rad prídu odborníci z Lesníckeho výskumného ústavu a Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene, aby zistili, čo v ktorých porastoch chýba. "Neznamená to, že sa vo vyčistených lokalitách začnú hneď sadiť nové sadenice. Najskôr sa zmapuje, čo v porastoch zostalo. Môže to trvať do najbližšej jari, ale i rok či dva," spresňuje vedúci odborný referent pre pestovnú činnosť Peter Spitzkopf ml.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 05:50