StoryEditor

Šéf regulátora Juris pre HN: Vytvoril sa tu explozívny mix. Vysoké ceny energií tu budú do jari

12.12.2021, 23:00
Trh za posledné mesiace generuje vysoké ceny elektriny a plynu. Šéf regulačného úradu Andrej Juris vysvetľuje, aké opatrenia kvôli tomu prijali a aký to bude mať vplyv na budúcoročné ceny.

Oznámili ste zdraženie dodávky energií, kedy zverejníte kompletné ceny?

Sme vo finále cenovej sezóny, ako to interne nazývame. Primárne ide o elektrinu a plyn, ktorých ceny majú cyklus kalendárneho roka. Dodávka je už do veľkej miery vybavená hlavne v plyne, v elektrine ešte nie sú uzavreté cenové konania hlavne pre tých veľkých dodávateľov, teda ZSE, SSE a VSE. Tí sa rozhodli, že počkajú na novú vyhlášku o cenovej regulácii v elektroenergetike, aby tam mohli premietnuť zmeny, ktoré prinesie. Cenové konania vo všetkých relevantných položkách sú ešte rozbehnuté.

Začnime napríklad distribúciou.

Distribučné spoločnosti tiež povedali, že chcú počkať na novú vyhlášku. Cenové návrhy od nich už máme, ale niektoré položky nezodpovedajú ani súčasnému zneniu, takže prebiehajú pomerne intenzívne rokovania k jednotlivým nákladom, hlavne v oblasti primeraného zisku, ktorý sme v porovnaní s minulými rokmi znížili.

Avizovali ste už, že k zníženiu došlo najmä kvôli menším úrokovým sadzbám. Koľko mali distribučky doteraz ziskovosť a koľko bude po novom?

V roku 2021 primeraná miera návratnosti na majetok – v regulačnom žargóne vážený priemer nákladov na kapitál, cudzí aj vlastný – bola stanovená pre infraštruktúrne spoločnosti, primárne distribúcia a prenos, na úrovni 5,65 percenta. Po prepočítaní a zohľadnení parametrov, ako napríklad zmeny úrokových mier na trhu, nastal pokles na 4,36 percenta. Zároveň však najmä v oblasti elektroenergetiky prišlo viacero pripomienok ohľadne zohľadnenia ďalších faktorov, ako napríklad investícií na rozvoj trhu či pripájania zelených zdrojov. Tam sme teraz prehodnotili mieru poklesu, ale k poklesu určite dôjde. Kým však nevyjde vyhláška, nebudem komentovať konkrétne číslo.

Čiže k poklesu dôjde, ale nie k takému veľkému.

Áno, a prirodzene to bude mať vplyv na povolené príjmy v distribúcii, ktoré by mali z tohto dôvodu klesnúť.

Plánujete prehodnocovať aj objem majetku, ktorý vchádza do vzorca?

To sú témy, ktoré určite budeme skúmať a analyzovať budúci rok. Od 1. januára 2023 sa začína nové regulačné obdobie. Na konci novembra sme zverejnili návrh novej regulačnej politiky na verejné pripomienkovanie. Práve v prvom polroku budúceho roka sa budeme pozerať na oprávnené náklady regulovaných subjektov, hlavne v elektrine a plyne, ktoré majú päťročný regulačný cyklus. Budeme sa pozerať na hodnotu majetku, výšku oprávnených prevádzkových nákladov, mieru a výšku odpisov a, samozrejme, aj primeraný zisk.

Distribučné spoločnosti hovoria o bezprecedentnom stave, keď nie sú známe vyhlášky, ktoré by mali určiť ceny na budúci rok.

Vyhláška je stále v platnosti a stále existuje súčasný spôsob regulácie cien. Keď sme komunikovali s distribučnými spoločnosťami, ako chcú uzavrieť ceny, a my sme boli pripravení uzavrieť ceny podľa starej aj novej vyhlášky, dostali sme spätnú väzbu, že radšej by chceli počkať na novú. Ich kritika je preto podľa mňa nekorektná.

Aký bude rozdiel medzi vyhláškami? Čo má očakávať konečný spotrebiteľ či dodávateľ?

Oproti status quo sú navrhované úpravy, ako napríklad zníženie G-komponentu, ktorý v súčasnosti platia výrobcovia za prístup k distribučnej sústave. Znižujeme ho na polovicu, z 30 na 15 percent, a pomôcť má k rozvoju decentralizovanej výroby. Sme v situácii, keď sú trhové ceny na rekordných úrovniach, a jednou z možností, ako ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:54