StoryEditor

Ekonomike už stačí menej elektriny

01.02.2006, 23:00
Spotreba elektriny na Slovensku mierne klesá. Naznačuje to, že slovenská ekonomika dokáže rýchlo rásť aj pri menších požiadavkách na elektrinu. K dôvodom spôsobujúcim stagnáciu spotreby elektriny patrí aj zmena správania sa odberateľov v dôsledku jej zdraženia.

Spotreba elektriny na Slovensku mierne klesá. Naznačuje to, že ekonomika dokáže rýchlo rásť aj pri menších požiadavkách na elektrinu. "Z roka na rok sa jej štruktúra mení v prospech energeticky menej náročných výrob a služieb," povedal analytik ING bank Ján Tóth. Analytik SAV Peter Staněk dodáva, že u nás sme na rozdiel od pôvodných členských krajín EÚ ešte nezaznamenali rast spotreby kvôli nákupu spotrebičov s vysokou náročnosťou, ako sú napríklad klimatizácie v bytoch. Za stagnáciu spotreby elektriny je aj zmena správania sa odberateľov v dôsledku jej zdraženia.

Spotreba elektriny u nás mierne klesajú od roku 2002. Vlani sa medziročne znížila o 0,4 percenta. Opačný vývoj podľa ČTK zaznamenali minulý rok v Českej republike. Na raste spotreby o 2,3 percenta sa podieľali hlavne veľkoodberatelia, viac elektriny minuli aj domácnosti. Na druhej strane podnikatelia svoje nároky znížili.

Aj keď sa pri sledovaní vývoja dopytu po elektrine vychádza na Slovensku z hrubej spotreby, podľa predsedu predstavenstva Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy Pavla Šramka sú tieto informácie postačujúce. Hrubá spotreba sa zisťuje spočítaním údajov o výrobe Slovenských elektrární, ďalších slovenských výrobcov a započítaním salda tokov elektriny do zahraničia. Zahŕňa aj odber samotných elektrární a straty.

Na zisťovanie čistej spotreby chýba na Slovensku inštitúcia, ktorá by zbierala a spracúvala údaje od distribučných spoločností, priamych odberateľov a obchodníkov s elektrinou. Podľa energetického zákona a nadväzujúcej vyhlášky majú podniky pôsobiace na trhu poskytovať desiatky údajov o elektrine a plyne "nevyhnutných pre štátnu správu". Pred časom ministerstvo hospodárstva informovalo, že údaje zhromaždí a niektoré výstupy zverejní. Podniky však majú na dodanie celoročných informácií čas až do konca marca.

01 - Modified: 2003-02-11 22:30:14 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína verzus USA 02 - Modified: 2003-02-12 08:52:17 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo pracuje na privatizácii "lokálok"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 20:25