StoryEditor

Šéf J&T Real Estate pre HN: Pravý breh promenády Dunaja v Bratislave vieme rozvíjať až 20 rokov

Aj napriek práci z domu sa potreba administratívnych priestorov úplne nevytratí. Tie s pridanou hodnotou však budú mať väčšiu šancu, tvrdí Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ J&T Real Estate.

Firmy sa postupne zbavujú prenajatých priestorov a sledujeme boom home officeov. Je reálny scenár, že potreba kancelárií sa nasýti a nebudú sa stavať ďalšie veľké kancelárske budovy?
Neverím, že niekedy nebudú potrebné kancelárie. Vždy budú a vzniknú aj nové, pretože tak ako starnú všetky veci, starnú aj stavby. Objavujú sa nové požiadavky, niektoré staršie objekty či technológie ich nebudú spĺňať. Čo sa týka práce z domu, je to teraz obľúbená téma a pravda je, že pred pandémiou na Slovensku, najmä v domácich spoločnostiach, nebola veľmi známa a využívaná. Dnes vidíme, že sa rozšírila, ale skôr budú ľudia pracovať dva dni doma a tri dni v práci. Home office nie je úplne ideálny na tvorenie pracovnej klímy, lojality, vedenia a učenia nových zamestnancov a budovania pracovných vzťahov v rámci firmy a s klientmi.

Viaceré banky prešli na systém zdieľaných stolov. Kým predtým potrebovali napríklad dvadsať poschodí, teraz im stačí desať, čo sa zrejme musí niekde prejaviť…
Samozrejme. Rozhodujúce faktory v úspešnosti jednotlivých projektov budú poloha, história developera, teda aké stavby nechal za sebou, ako sú v nich ľudia spokojní a aké doplnkové služby dokáže lokalita poskytnúť. Otvárať dnes úplne nové kancelárske lokality asi nebude ideálne. No tie, ktoré dokážu ľuďom poskytnúť aj inú pridanú hodnotu, určite budú mať väčšiu šancu. Samozrejme, nesmieme zabudnúť, že sme roky hovorili o spolupráci tímov, integrite a stretávaní sa. Home office ide úplne proti tomu. Na druhej strane, určite budú rásť požiadavky na veľkosť pracovného priestoru pre jednotlivých zamestnancov. Aj keď bude časť z nich doma, tak časť, ktorá bude v práci, bude mať zabezpečený väčší pracovný priestor ako sedem až osem štvorcových metrov na osobu, ako to bolo v niektorých firmách.

Pri nových požiadavkách dominuje stále open space? Alebo skôr máte pocit, že sa vracajú kancelárie?
To je veľmi špecifická záležitosť každého klienta, s ktorým komunikujeme. U právnikov je open space kontraproduktívny, v servisnom centre je štandardom. Všeobecná správna odpoveď neexistuje a náš prístup ku každému klientovi je veľmi individuálny, aby sme splnili všetky jeho požiadavky.

Ak bude človek v práci iba jeden-dva dni v týždni, tak bude možno ochotný cestovať trošku dlhšie. Sú pre developera zaujímavejšie aj lokality na bývanie výrazne vzdialenejšie od pracovného centra? Nielen v Bratislave, ale všeobecne.

Určite cítiť v poslednom roku-dvoch tlak na to, že ľudia majú záujem a hľadajú cestu, ako bývať, dajme tomu, v rodinnom dome, ktorý je relatívne blízko ich práce. Čiže oživil sa záujem o bývanie v satelitoch aj vzhľadom na „výbeh“ do záhrady počas lockdownu najmä pre deti. Na druhej strane na predaji našich projektov cítime, že ľudia majú záujem vrátiť sa naspäť z okrajových častí alebo bývať v meste a pritom mať nové, slušné, čisté, bezpečné bývanie, pri ktorom takmer nepotrebujú auto.

Tento trend sa zrejme objavil pred krízou. Pretrval, nezmenilo sa to?
Ľudia už rozmýšľajú aj nad tým, že bývanie v centre mesta má nespočetné výhody. Samozrejme, ak porovnávame cenovú úroveň bývania v meste a v satelite na okraji Bratislavy, stále môže mať satelit pre určitú skupinu výhodu. Avšak skupina, ktorá využíva výhody bývania v centre mesta, rastie.

Koľko z predávaných bytov je investičných?
Záleží, aké byty medzi ne zaradíme. Ak niekto kupuje nehnuteľnosť s tým, že tam bude bývať neskôr alebo pre svoje deti, tak tieto byty do kategórie investičných nezaraďujem. V každom projekte sa nájdu inves...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:21