StoryEditor

Malchárek pôjde do Moskvy rokovať o Transpetrole

Minister hospodárstva Jirko Malchárek by čoskoro mal vycestovať do Moskvy, aby so zástupcami tamojšieho ministerstva priemyslu a spoločnosti Rosnefť rokoval o odkúpení podielu slovenskej firmy Transpetrol.

Minister hospodárstva Jirko Malchárek by čoskoro mal vycestovať do Moskvy, aby so zástupcami tamojšieho ministerstva priemyslu a spoločnosti Rosnefť rokoval o odkúpení podielu slovenskej firmy Transpetrol.
O tento 49-percentný podiel s opciou na ďalšie dve percentá totiž prejavila záujem ruská štátna firma Rosnefť. Ako HN potvrdila Dagmar Hlavatá zo slovenského ministerstva hospodárstva, minister Malchárek už poveril slovenského veľvyslanca v Moskve Augustína Čisára, aby zorganizoval stretnutie.
Zmrazené akcie
Akcie Transpetrolu sú však momentálne zmrazené. O tom, že holandská dcéra niekdajšej najväčšej firmy v Rusku, Jukos Finance B.V. nesmie obchodovať so svojím majetkom, vrátane akcií Transpetrolu, rozhodol holandský súd.
Podnet na zmrazenie majetku podala bývalá najväčšia divízia Jukosu Juganskneftegaz, ktorú Rosnefť získal v dražbe, aby mohol Jukos ruskej vlády splatiť časť svojich daňových dlhov. Minister hospodárstva sa k ďalšiemu postupu v rokovaniach zatiaľ nevyjadril, jeho predchodca Pavol Rusko však s Rusmi o spätnom odkúpení akcií predaných v roku 2002 za 74 miliónov dolárov rokoval prostredníctvom súkromnej spoločnosti ŠkodaExport.
Privatizácia kvôli dlhu
Akcie ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť by čoskoro mohli získať i ruskí súkromní investori a bežní obyvatelia. Podľa ruského denníka Vedomosti vládni predstavitelia a investiční bankári zvažujú predaj menšinového balíka akcií Rosnefti ruským investorom s cieľom získať dostatok financií na splatenie dlhu 7,5 miliardy dolárov.
Tieto peniaze si od západných bánk požičala vládou vytvorená štátna spoločnosť Rosneftegaz, a to na kúpu 10,7-percentného podielu plynárenského monopolu Gazprom, na čo by inak Kremeľ nemal dosť peňazí. Podiel potreboval na získanie majority v Gazprome, ktorá bola podmienkou liberalizácie trhu s akciami plynárenského gigantu.
Spočiatku vláda počítala s predajom akcií Rosnefti len na západných burzách, teraz sa však hovorí už aj o predaji čiastočného podielu medzi obyvateľstvom - na burzách a súkromným investorom.
Obyvatelia Ruska sa na privatizácii podnikov nepodieľali od polovice 90. rokov, keď ich získavali ešte v rámci kupónovej privatizácie. Zamestnanci podnikov sa síce dodnes môžu podieľať na privatizácii na špeciálnych aukciách, no aj to len občas.
Cez štátne banky
Predaj akcií Rosnefti na ruskom trhu by mohli pomôcť zrealizovať napríklad štátne banky Sberbanka alebo Vneštorgbanka. Oficiálnym predajcom bude Rosneftegaz, tvrdí jeden zo zdrojov blízky prípravám na predaj akcií firmy.
Podľa jedného z predstaviteľov ruskej vlády možnosť obyvateľov zúčastniť sa na privatizácii firmy by mohla zvýšiť všeobecnú kontrolu nad spoločnosťou. Niektorí analytici však nevidia v predaji akcií obyvateľstvu veľkú ekonomickú výhodu, skôr naopak. Podľa nich by priamy predaj korporátnym investorom priniesol nepomerne viac peňazí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. jún 2024 23:31