StoryEditor

Umelci chcú divadlo spravovať sami

16.02.2006, 23:00

Na rozdiel od súkromných spoločností si umelci chcú novostavbu Slovenského národného divadla v Bratislave prevádzkovať sami. Ich návrh na prevádzku objektu, ktorý má stáť 273 miliónov korún ročne, však ministerstvo kultúry zamietlo. "Koncepcia potvrdzuje vysoké umelecké ambície súčasného manažmentu SND. Chýba však analýza návštevnosti, čo poukazuje na nejasnosť marketingového plánu využitia celej budovy," uvádza sa v stanovisku rezortu.
Návrh štruktúry zamestnancov novostavby SND je podľa ministerstva výrazne podhodnotený. Napríklad pre budovu, kde je 2 500 miestností, sa uvažuje iba o štyroch upratovačkách. Východiskové ekonomické podklady pre budúci rok chýbajú úplne a je potrebné ich dopracovať.
"Umelci uvažujú inak ako ekonomicky vzdelaní ľudia, ktorí sa biznisom živia," poznamenáva predseda Predstavenstva HB Reavis Group Ivan Valent. Aj prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ľubomír Kardoš je veľmi skeptický: "To je taká obrovská a nehospodárne postavená budova, že si vôbec neviem predstaviť, ako sa jej prevádzka z technického hľadiska a pri súčasných cenách energií dá zvládnuť."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 00:48