StoryEditor

Tatra Air stojí pred bankrotom

31.01.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Banskobystrický letecký prepravca Tatra Air, ktorý spolu s Českými aerolíniami zabezpečuje pravidelné letecké spojenie medzi Prahou a stredoslovenským letiskom Sliač, sa vlani prepadol do straty 4,6 milióna korún. Povedal to zástupca majoritného vlastníka aeroliniek, poverený riaditeľ úradu
Banskobystrického samosprávneho kraja Peter Matúška.
Podľa zvoleného župana Milana Murgaša sú hospodárske výsledky Tatra Airu dlhodobo neudržateľné. "Dal som pokyn na zvolanie valného zhromaždenia na 16. február, na ktorom sa okrem iného rozhodne o ďalšej činnosti alebo o vyhlásení konkurzu," povedal Murgaš.
Vedenie samosprávneho kraja má podľa župana záujem udržať jedinú pravidelnú leteckú linku zo Sliača, podmieňuje ju však vyrovnaným hospodárením. Banskobystrický samosprávny kraj je majiteľom 90 percent akcií Tatra Airu a od založenia v roku 2003 doň vložil 13,3 milióna korún.
V súčasnosti Tatra Air dlhuje Českým aerolíniám približne štyri milióny českých korún. Podnik hospodári so 14-miliónovou kumulatívnou stratou. Prvotnou príčinou je nízka vyťaženosť lietadiel. Tá je podľa Murgaša výsledkom neschopnosti vedenia firmy. "Štruktúra orgánov spoločnosti sa bude musieť zásadne zmeniť," podotkol Murgaš.
Prepravca Tatra Air vznikol v júni 2003 a odvtedy vykazuje straty. Samospráva vlastnila pôvodne 15 percent akcií,
postupným zvyšovaním základného imania sa jej podiel zvýšil na 90,15 percenta vlani v septembri.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 02:54