StoryEditor

Miklós chce vykúpiť pozemky súkromníkov

15.07.2005, 00:00
Ministri pôdohospodárstva a životného prostredia Zsolt Simon a László Miklós sa dohodli, že lesnú kalamitu vo Vysokých Tatrách nevyužijú na riešenie dlhotrvajúcich kompetenčných sporov lesníkov a ochranárov.

Ministri pôdohospodárstva a životného prostredia Zsolt Simon a László Miklós sa dohodli, že lesnú kalamitu vo Vysokých Tatrách nevyužijú na riešenie dlhotrvajúcich kompetenčných sporov lesníkov a ochranárov. Napriek tomu napätie medzi rezortmi trvá a je otázkou času, kedy opäť prepukne, lebo bez stanovenia ochranných zón v Tatranskom národnom parku (TANAP) sa nedá určiť, aká činnosť sa môže vykonávať v ktorej lokalite. Niektorí lesníci sa čudujú, že sa ministri z jednej politickej strany (SMK) ešte nedokázali dohodnúť.

Zonácia v nedohľadne
"Návrh na zonáciu je pripravený už dva roky," uviedol pre HN riaditeľ Správy TANAP-u Tomáš Vančura. "Na rokovaniach špeciálnych komisií oboch ministerstiev sa dohodla hranica A-zóny, teda najvyšší stupeň ochrany. Otvorená ostala hranica medzi zónou B a C. Rokovania sa prerušili, lebo ministerstvo pôdohospodárstva chce, aby sa zonácia riešila komplexne vo všetkých národných parkoch," dodal Vančura. Rezort pôdohospodárstva odporúča, aby sa zonácia národného parku urobila až po odstránení následkov veternej kalamity. "Zákon o ochrane prírody považuje zonáciu TANAP-u len ako jednu z možností členenia územia," uvádza v stanovisku pre HN ministerstvo pôdohospodárstva. Upozorňuje, že základom pre zonáciu národných parkov má byť jednotná metodika vymedzenia zón, ktorá určí ako zóny posudzovať, aby sa dal systém uplatniť na celom Slovensku.

Zmenia územia vlastníka?
Ministerstvo pôdohospodárstva považuje za dôležité rešpektovať vlastnícke práva a riešiť úhrady spojené s obmedzením hospodárenia súkromných vlastníkov lesov. Šéf environmentálneho rezortu Miklós však pripomína, že v Maďarsku štát vykúpil väčšinu chránených území do správy ochrany prírody. "Aj u nás by sa takto vylúčili všetky spory medzi zástupcami lesného hospodárstva a životného prostredia," myslí si Miklós. "Ak sa volá po urýchlenej zonácii TANAP-u, tak ide len o snahu zastrieť problémy. Tým najväčším je práve nerešpektovanie vlastníckych práv a absencia rozumného zhodnotenie stavu ekosystémov, ktoré majú byť súčasťou bezzásahovej zóny," dodávajú pôdohospodári. Miklós však pripomína, že takmer všetky lesy v prísnejšie chránených územiach sú podľa lesného zákona ochrannými, alebo lesmi osobitného určenia, teda nie klasickými hospodárskymi, čo zaťažuje lesné hospodárstvo. "Prečo sa teda lesní hospodári týchto lesov tak kŕčovito držia?", pýta sa minister.

Majú to za sebou
Podobné spory ako u nás boli aj v Českej republike. Ako uviedol český minister životného prostredia Libor Ambrozek, zonáciu už schválili. Právo hospodáriť má v ČR správa národného parku, pričom hlavnou úlohou je ochrana prírodných hodnôt. "Myslím si, že práve kalamita ukázala slabiny riadenia prostredníctvom dvoch rezortov," vyhlásil Ambrozek.

Dôvody, ktoré podľa MP SR neumožňujú v TANAP-e rýchlo dokončiť zonáciu
- zmenené podmienky spôsobené kalamitou vyžadujú prehodnotiť jednotlivé funkčné priestory a tým aj návrh zonácie územia
- kategorický nesúhlas vlastníkov neštátnych lesov, ktorí požadujú prijať jasné pravidlá na úhradu obmedzenia bežného hospodárenia
- v dôsledku kalamity dôjde k zmene priestorového rozdelenia lesa, a teda aj k podstatnej úprave jednotlivých zón

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 00:47