StoryEditor

Povinná osoba sa postará

21.04.2006, 00:00

Stanovisko ministerstva hospodárstva k zálohovaniu PET-fliaš sa podľa generálneho riaditeľa obchodu a cestovného ruchu Jozefa Horvátha zhoduje s postojom predstaviteľov obchodu na Slovensku. Vychádza z niekoľkých základných faktorov.
Vo všeobecnosti sa dá chápať tento krok ako nesystémový, a to najmä z hľadiska vyňatia tohto špecifického druhu obalov z celkovej koncepcie separovaného zberu, recyklácie a zhodnocovania odpadov.
Ministerstvo hospodárstva za najdôležitejší považuje mechanizmus, ktorý by v prípade zálohovania opakovane nepoužiteľných nápojových obalov -- PET-fliaš -- musel vzniknúť na ich zber, a ten by bol veľmi náročný a nákladný. To by sa odrazilo v cene nápojov, skomplikovala by sa organizácia práce v obchode a ohrozil voľný pohyb tovarov. Na druhej strane by sa k nám od dodávateľov nápojov zo zahraničia, ktorí nie sú viazaní našimi obmedzeniami, mohli nekontrolovane dostávať obaly, čo by znamenalo, že by sa do systému dostalo viac PET-fliaš, ako bolo predaných, a to by musel niekto zaplatiť -- a tým je zákazník.
Ministerstvo hospodárstva podľa Horvátha navrhuje konzistentný systém, ktorý vychádza zo zásady -- ten, kto je zodpovedný, sa aj postará. Neurčuje ako, ani metódy a formy, iba je za stanovenie limitov zhodnotenia, ktoré musí povinná osoba, či už sama alebo prostredníctvom iného subjektu, zabezpečiť. O ich výške môžu zainteresované strany rokovať, nemôže ich však od stola určovať ministerstvo životného prostredia. Riešenie je predovšetkým v hľadaní optimálnych podmienok na separovaný zber a vhodnej motivácie obyvateľstva vrátane výchovy a posilnenia ekologického cítenia detí a školskej mládeže.
Keď sa dá zbierať papier, môžu sa aj plasty, a ak sa to mladí naučia, návyk separovať odpady im -- podobne ako vo vyspelých krajinách -- zostane aj v dospelosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 01:47