StoryEditor

Wulff: Volkswagen je v dobrom stave

05.10.2005, 00:00
Podľa Christiana Wulffa, premiéra spolkovej krajiny Dolné Sasko, ktoré je najväčším akcionárom VW, má koncern vynikajúce vyhliadky, aby sa o niekoľko rokov stal jednou zo štyroch najväčších automobiliek sveta.

Koncern Volkswagen vykonáva bolestivé, aspoň z pohľadu zamestnancov, škrty a úspory nákladov. Podľa Christiana Wulffa, premiéra spolkovej krajiny Dolné Sasko, ktoré je najväčším akcionárom VW, má koncern vynikajúce vyhliadky, aby sa o niekoľko rokov stal jednou zo štyroch najväčších automobiliek sveta. Uznal však, že situáciu koncernu na americkom trhu, podobne ako ostatným európskym automobilkám, komplikuje nevýhodný výmenný kurz eura a dolára. V Európe sa VW stretáva so slabou konjunktúrou. "Žiaľ, nie všetky európske krajiny vykazujú mieru rastu Slovenska. Keby sme v Európe mali šesťpercentný rast, nemal by automobilový priemysel žiadne problémy," skonštatoval Wulff.
Do vývoja by mohol zasiahnuť Európsky súdny dvor, kde Európska komisia podala žalobu na nemecký zákon o VW, ktorý obmedzuje vlastníctvo akcií pre jedného investora na 20 percent. Wulff však vyjadril presvedčenie, že zákon je zlučiteľný s európskym právom, pretože nezvýhodňuje ani nediskriminuje žiadneho akcionára. Podľa neho zákon stelesňuje prianie spoločnosti, aby žiadny akcionár nemal dominantné postavenie, ale akcie majú byť rozptýlené, čiže skutočne ľudové akcie v mnohých rukách. "Preto veríme, že Európsky súdny dvor nám dá za pravdu, ak Európska komisia svoju žalobu nestiahne, čo je tiež jednou z možností vyriešenia sporu," povedal Wulff.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 18:07