StoryEditor

Enel má problém s Gabčíkovom

25.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Podľa ministra životného prostredia Lászlóa Miklósa Slovenské elektrárne porušili pravidlá stanovujúce objemy vody vypúšťané do starého koryta Dunaja. Elektrárne totiž presmerovali do starého koryta viac vody, ako je povolené. Včera o tom informoval vládu v reakcii na maďarskú sťažnosť, ktorá protestovala proti porušovaniu dohodnutého množstva prepúšťanej vody.
"Ak sa porušil manipulačný poriadok, malo by to vážne dôsledky, lebo (nový vlastník elektrární) Enel sa zaviazal dodržiavať tieto pravidlá," povedal po rokovaní vlády štátny tajomník ministerstva hospodárstva László Pomóthy. To by mohlo byť aj dôvodom na vypovedanie zmluvy s Enelom, podľa neho je však predčasné o takejto možnosti hovoriť.
Miklós konštatoval, že porušením dohody vznikli dva problémy. Prvým je ohrozenie občanov a ich majetku, pretože náhle zdvihnutie hladiny Dunaja a Váhu mohlo niekoho strhnúť alebo strhnúť zariadenia pri brehu. "Vypustilo sa viac vody do starého koryta Dunaja, aj na kaskádach Váhu. Tam sa predpokladá istá hladina, a náhle sa zvýšila," povedal Miklós. Ak niekomu vznikla škoda, môže zažalovať elektrárne ako prevádzkovateľa. Druhým problémom je škoda, ktorá vznikla Vodohospodárskej výstavbe znížením produkcie elektriny v Gabčíkove po vypustení vody. Tá zatiaľ predstavuje 16 miliónov korún.
Slovenské elektrárne podrobne analyzujú problém s využívaním Vodnej elektrárne Gabčíkovo . "Je to nová skúsenosť pre oboch zmluvných partnerov - Slovenské elektrárne a Vodohospodársku výstavbu, pretože táto vodná elektráreň bola len nedávno vyčlenená z majetku elektrární," uviedol hovorca spoločnosti Rastislav Petrech.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 00:20