StoryEditor

ECB ekonomiku zdražením peňazí nepotrestá

02.11.2021, 23:00
Ako bude fungovať banka budúcnosti, hovorí pre HN Alexander Resch, generálny riaditeľ VÚB.

Ako ovplyvnila pandémia na operatívnej úrovni fungovanie banky?
Situácia sa zmenila zo dňa na deň. Epidemiologická situácia uzavrela ľudí v domovoch a následne tento lockdown zmrazil fungovanie firiem. Firmy aj domácnosti zrazu stratili príjem a to, samozrejme, ovplyvnilo aj fungovanie bánk. Následne vláda vyhlásila moratórium na splácanie úverov. Treba oceniť, že konala promptne, čím prispela k stabilizácii situácie.

Pre mňa osobne bolo inšpirujúce vidieť, ako pandémia zblížila komunity ľudí. Banky sú súčasťou kritickej infraštruktúry, preto sme museli ostať počas pandémie otvorení a zabezpečiť fungovanie platieb a iných služieb. To bola pre banku veľká výzva a ja musím oceniť, ako na to kolegovia v banke na všetkých jej úrovniach zareagovali. Voči klientom sme reagovali proaktívne s možným odkladom splátok ešte predtým, ako bolo vyhlásené moratórium. To všetko sme museli urobiť v prostredí, ktoré by bolo bezpečné pre klientov aj pre našich zamestnancov, čo všetci veľmi ocenili. Bol som prekvapený, koľko kreativity a nápadov dokázali moji kolegovia a biznis partneri vygenerovať.

Ako ovplyvnilo banku to, že sa biznis zastavil a cash flow spomalil?
Na jednej strane došlo k výpadku príjmov domácností, na čo reagovala vláda v spolupráci s bankami vyhlásením moratória na splácanie úverov. To bolo, mimochodom, jedno z najrýchlejších riešení v Európe a v regióne, preto sme z neho aj vyšli medzi prvými. Práve preto sme jedna z mála krajín, ktoré už môžu dosah moratória vyhodnocovať. Ekonomické škody spôsobené pandémiou sú preto lepšie, než akých sme sa na začiatku pandémie obávali. Miera nezamestnanosti nevyskočila na takú vysokú úroveň, akú sme mali možnosť pozorovať po kríze z roku 2009 a celá ekonomika sa ukázala odolnejšia. Čiastočne aj vďaka tomu, že Slovensko je stále skôr výrobná ekonomika, a nie ekonomika závislá od služieb či turizmu. Z tohto pohľadu sa zdá, že bankový sektor v spolupráci s vládou odviedol dobrú prácu.

Aké zmeny v štruktúre vášho dopytu v súvislosti s pandémiou pozorujete?
Dve tretiny našich úverov tvorí retailový segment a 80 percent z toho sú hypotéky. Hoci samotný segment hypoték je veľmi komplexný, počas pandémie tento sektor netrpel spomalením dopytu. Naopak, dopyt po hypotékach je stabilný a dokonca rástol. Jedným z dôvodov je refinancovanie existujúcich úverov s cieľom optimalizácie nákladov. Kombinácia nízkych referenčných úrokových sadzieb a veľmi intenzívnej konkurencie spôsobila, že na Slovensku sú úrokové sadzby na hypotékach jedny z najnižších v Európe. Ak by sme to porovnali so susedným Českom, tam sa úrokové sadzby na hypoté...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:57