StoryEditor

Príspevok k ekologizácii zberu

23.11.2006, 23:00

Spoločnosť AKU-TRANS, s. r. o., Nitra realizovala v uplynulom období jeden z najvýznamnejších projektov, ktoré podporil sektor opotrebovaných batérií a akumulátorov Recyklačného fondu. Jeho prínos podľa riaditeľa Dudíka je najmä v tom, že napomohol skvalitniť komplexný zber, zamedzil zmiešavaniu tejto komodity s komunálnym odpadom, výrazne prispel k ekologizácii systému zberu a prepravy, zabezpečil kompatibilitu zariadení zberných stredísk s prepravnou spoločnosťou a umožnil zhodnotiť maximálne množstvá opotrebovaných batérií a akumulátorov.
Cieľom systému zberu a dopravy je, aby zberné miesto, v ktorom môže pôvodca odovzdať opotrebovaný akumulátor, bolo čo najbližšie k pôvodcovi a aby pôvodcovi nevznikali náklady súvisiace s odovzdaním opotrebovaného akumulátora. Do systému zberu a dopravy sa okrem miest a obcí môžu zapojiť regionálne združenia miest a obcí a taktiež právnické osoby a podnikatelia zabezpečujúci nakladanie s komunálnym odpadom v mestách a obciach. Životnosť nových štartovacích akumulátorov je zhruba tri-štyri roky a vo výskyte opotrebovaných akumulátorov sa zvýšený dovoz akumulátorov do SR prejaví až s týmto časovým oneskorením. Výskyt akumulátorov na území SR ovplyvňuje aj dovoz ojazdených vozidiel. So spoločnosťou AKU-TRANS spolupracujú všetci spracovatelia starých vozidiel, okrem spoločnosti AUTO-AZ Zohor.
Ročný výskyt opotrebovaných olovených akumulátorov predstavuje v Slovenskej republike asi šesť až sedemtisíc ton a spoločnosť AKU-TRANS zabezpečuje z toho zber a dopravu na úrovni asi 95 %. Spoločnosť na zvýšenie motivácie, v prípade priaznivého vývoja cien olova na svetových trhoch, poskytuje pri odovzdaní opotrebovaných akumulátorov finančné prostriedky. Ambíciou spoločnosti je vytvoriť tri prúdy oddeleného zberu opotrebovaných akumulátorov v SR -- systém rotujúcich kontajnerov v obciach, odber na čerpacích staniciach a odber u predajcov batérií a akumulátorov. Ani v jednom z týchto prúdov nebude musieť obec investovať do budovania zberného miesta, vyhne sa aj poplatkom a dopravným nákladom. Spoločnosť AKU-TRANS, s. r. o., podľa riaditeľa Dudíka zabezpečuje na sto percent odber a dopravu všetkých opotrebovaných olovených akumulátorov ponúknutých subjektmi na území SR na zhodnotenie, a to v súlade s podmienkami systému a legislatívy SR a EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 12:39