StoryEditor

Na kaspickej rope môžeme zarobiť stovky miliónov

05.05.2006, 00:00
Slovensko by na preprave kaspickej ropy z Azerbajdžanu do českej rafinérie v Kralupách mohlo dobre zarobiť. Odborníci počítajú s čistým ziskom sto až dvesto miliónov korún ročne.
Slovensko by na preprave kaspickej ropy z Azerbajdžanu do českej rafinérie v Kralupách mohlo dobre zarobiť. Odborníci počítajú s čistým ziskom sto až dvesto miliónov korún ročne. Okrem toho by sa pre slovenský Transpetrol otvorila možnosť zásobovať ruskou ropou aj južné Nemecko. V závislosti od uzatvorených kontraktov by to mohlo byť priniesť ďalšie stovky miliónov, pričom vlaňajší zisk firmy bol asi pol miliardy.
Projekt, s ktorým súhlasia Ukrajinci, Česi aj Brusel, ešte musí odsúhlasiť Transpetrol.

Treba nové zásobníky
"Ak bude zabezpečená ekonomická návratnosť investície, naša spoločnosť má, samozrejme, záujem o prepravu kaspickej ropy," hovorí šéf Transpetrolu Štefan Czucz.
Podľa Czucza však treba predtým vybudovať nové zásobníky na skladovanie ropy. Štúdia spred dvoch rokov hovorí o 65 miliónoch dolárov, v prepočte by to boli takmer dve miliardy korún. Výšku nákladov, ktoré by si preprava ropy z Azerbajdžanu vyžadovala, musí Transpetrol nahlásiť do 19. mája Európskej komisii. Tá totiž presadzuje, aby sa ropovod Odesa - Brody predĺžil až do poľského Plocku.
Je tu však možnosť, aby investície do zásobníkov nemusela znášať slovenská strana. "Spolu s českými partnermi sme Transpetrolu ponúkli, že výstavbu zásobníkov zafinancujeme. Odmietli," povedal zástupca ukrajinskej UkrTransnafta Mikuláš Rakovský. Táto štátna spoločnosť vlastní ukrajinské ropovody a o prepravu kaspickej suroviny má eminentný záujem.

Na preprave Česi ušetria
Ľahká ropa z oblasti Kaspického mora obsahuje menej síry ako o niečo lacnejšia ruská. Rafinéria v českých Kralupách je nastavená na kaspickú ropu. Dnes sa dováža tankermi do Terstu a odtiaľ potrubím cez Nemecko. Ak by sa ropa prepravovala ropovodom Družba, Čechom by to ušetrilo päť až sedem dolárov na tonu.
Zároveň by sa uvoľnilo potrubie medzi bavorským Ingolstadtom a Českom, kadiaľ by sa v budúcnosti dala prepravovať do Nemecka ruská ropa zo slovenskej Družby.

Transpetrol váha
Transpetrol je stále v 49-percentnom vlastníctve ruského Jukosu a je možné, že sa dostane do rúk ďalšej ruskej spoločnosti Russnefť. Pokiaľ ruskí vlastníci nemajú ambície expandovať na nemeckom trhu, nie sú veľmi ochotní púšťať do "svojich rúr" ropu z konkurenčných zdrojov. Niečo podobné by sa nepáčilo ani maďarskému Molu, ktorého rafinérie vrátane Slovnaftu sú nastavené na ruskú ropu. Lacnejší nákup ropy by pre Kralupy znamenal konkurenčnú výhodu.
"Konečné rozhodnutie Transpetrolu bude zrejme závisieť od osudu 49 percent akcií, ktoré vlastní Jukos a sú na predaj, a od zloženia budúcej vládnej koalície," myslí si Rakovský. "Naša spoločnosť bude hodnotiť projekt výlučne na základe ekonomickej návratnosti investícií," reagoval na otázku HN Czucz.

Zníženie závislosti
Ukrajinci už pred pár rokmi postavili ropovod z prístavnej Odessy do mesta Brody, kadiaľ prechádza Družba smerom na Slovensko. Kaspická ropa má znížiť mieru závislosti Európy od ruskej ropy. Európska únia dnes presadzuje, aby sa postavil ropovod až do poľského Plocku a vzhľadom na nížinatý terén je reálne, že bude stáť už o tri roky. Ak dovtedy nebude mať Transpetrol uzatvorené kontrakty, Slovensko na kaspickej rope nezarobí.
Slovnaft je zatiaľ spokojný s ruskou surovinou. V posledných rokoch investoval miliardy do technológií na spracovanie ťažkej sírnatej ropy, spracovanie ľahkej kaspickej by si vyžiadalo ďalšie investície. "Ak sa objavia nové alternatívne možnosti dovozu, Slovnaft ich, samozrejme, zváži a posúdi. V tejto chvíli je však otázka možných dodávok kaspickej ropy len v hypotetickej rovine," povedala hovorkyňa spoločnosti Hana Šimková.

Možnosti prepravy cez ropovod Družba
Celková ročná kapacita ropovodu

20 miliónov ton

Preprava za rok 2005

10,7 milióna ton

Z toho: - pre Slovnaft

približne 5,4 milióna ton

- pre rafinériu Litvínov

približne 4,5 milióna ton

- pre rafinériu Pardubice

približne 600 tisíc ton

- pre ostatných

približne 100 tisíc ton

Voľná kapacita

9,3 milióna ton

Kaspická ropa do Kralúp

približne 2,5 milióna ton

Potenciál prepravy ruskej ropy do Nemecka

približne 6,8 milióna ton

Zdroj: Transpetrol, prepočty HN
01 - Modified: 2003-02-28 06:21:44 - Feat.: 0 - Title: Latinská Amerika priekopníkom dôchodkových reforiem 02 - Modified: 2003-02-28 06:23:24 - Feat.: 0 - Title: Nevidím, čo vidím, namiesto mňa vidí stroj
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:51