StoryEditor

Dividendy môžu akcionári zdaniť v cudzine

20.01.2003, 23:00

Keď 20. decembra nemecká spoločnosť RWE Gas previedla svoj podiel v Nafte Gbely na holandskú dcérsku spoločnosť RWE Gas International B.V., nikto nepredpokladal za týmto krokom snahu ušetriť. Slovensko má s Holandskom uzavretú zmluvu o nulovom zdanení výnosov z akcií. RWE preto nemusí tento rok platiť daň za dividendy.
Podľa holandskej legislatívy nemusia daň z dividend zaplatiť viac ako 25-percentní akcionári. Pri vlastníctve akcií do 25 percent platí akcionár desaťpercentnú daň. Podiel RWE v Nafte je 40 percent. Minulý rok zaplatila RWE po zinkasovaní dividend z podielu v Nafte vo výške 52 miliónov korún daň asi 7,8 milióna korún.
Keďže Slovensko nedávno predalo menšinové podiely vo viacerých strategických podnikoch, logicky vzniká otázka, či k podobnému postupu nedôjde aj pri týchto podnikoch. Podľa Michala Šušáka, analytika Credit Suisse First Boston, by bol takýto postup nielen možný, ale aj logický, kvôli vysokej daňovej zaťaženosti. "Všetky veľké investičné spoločnosti majú svoje filiálky v daňových rajoch alebo v krajinách, ktoré im ponúkajú možnosť ušetriť pri finančných transakciách. Deje sa to kvôli optimalizácii daňových nákladov." Podľa neho uzavreté zmluvy veľmi dobre ošetrujú to, aby prípadný nový vlastník dodržal rovnaké záruky, na aké sa zaviazali súčasní vlastníci akcií. Poznamenal však, že pozná iba transakčné dokumenty o privatizácii SPP.
Minister hospodárstva Robert Nemcsics nepredpokladá presun akcií ďalších sprivatizovaných spoločností. Tiež si nemyslí, že by tento legálny únik pred platením dane mohol nejako zasiahnuť do diania na vnútropolitickej scéne. "Aj keď je KDH známe svojím postojom k doprivatizácii strategických podnikov, považoval by som poukazovanie na tento problém pri riešení otázky za kontraproduktívne, pretože KDH bolo predtým pri moci a mohlo ovplyvniť každý krok privatizácie." Minister je však presvedčený, že by bolo potrebné urobiť analýzu, ktorá by zistila, či je výhodnejší jednorazový príjem z predaja podnikov alebo trvalé príjmy z dividend. "Predaj podnikov nie je striktnou požiadavkou Európskej únie. Slovensko by malo v prvom rade sledovať náš domáci záujem a ak je jednorazový predaj nevýhodný, malo prehodnotiť ďalší postup," povedal Nemcsics.
Ku kráteniu daňovej povinnosti zahraničných investorov na Slovensku by zatiaľ nemalo dôjsť v prípade výplaty dividend investorom v SPP, ako aj v ďalších energetických podnikoch. Ako potvrdil člen Predstavenstva SPP Juraj Horváth, Ruhrgas a Gaz de France (GdF) síce v uplynulých dňoch previedli svoje akcie na dcéry, ale tie majú sídla v Nemecku a vo Francúzsku. Nedošlo teda k presunom akcií do inej, daňovo zvýhodnenej krajiny. Dividendy z SPP by mali podľa informácie z rokovania vlády dosiahnuť za rok 2002 asi 9 miliárd korún. Vlastníci po 24,5 percenta akcií Ruhrgas a GdF by tak mali zinkasovať po 2,2 miliardy korún a na daniach do štátneho rozpočtu odviesť spolu 550 miliónov korún. Ruhrgas by mal odviesť 330 miliónov korún (15-percentná daň) a GdF 220 miliónov Sk (10-percentná daň).
Výška dividend zo strategických podnikov v mil. Sk za rok 2002
Podnik Akcionár Balík akcií Dividendy akcionárov Daň z dividend (15 %)*
SPP Ruhrgas 24,5 2200 330
Gaz de France 24,5 2200 220
ZSE E.ON Energie AG 49% 127,7 19,2
SSE Electricité de France 49% 109,3 16,4
Nafta Gbely RWE Gas 40% 52,0 7,8
Transpetrol Jukos 49% 41,7 6,3
Spolu 4730,7 599,7
* V prípade GdF je daň 10 %
Zdroj: MH SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:37