StoryEditor

Inflácia zrýchlila tempo

11.12.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Medziročná miera rastu spotrebiteľských cien na Slovensku v novembri zrýchlila tempo na v tomto roku najvyšších 3,4 percenta z októbrových 3,3 percenta. Minulý rok v novembri bola inflácia 6,3 percenta.

Medziročná miera rastu spotrebiteľských cien na Slovensku v novembri zrýchlila tempo na v tomto roku najvyšších 3,4 percenta z októbrových 3,3 percenta. Údaje zverejnil v piatok Štatistický úrad SR. Minulý rok v novembri bola inflácia 6,3 percenta.
V predposlednom mesiaci tohto roka sa ceny nezmenili, kým v októbri vzrástli medzimesačne o 1,1 percenta.
Zverejnené čísla boli nižšie ako očakávanie analytikov. Podľa nich údaje nie sú impulzom pre centrálnu banku na úpravu kľúčových úrokových sadzieb. "Nezmenená miera inflácie a súčasná 3,4-percentná úroveň nepotvrdzuje výrazné inflačné tlaky, čo môže oddialiť zvyšovanie sadzieb centrálnej banky. Na inflácii sa podieľajú najmä regulované ceny a nie nadmerný spotrebiteľský dopyt," oznámil analytik bankového domu Poštová banka Miroslav Šmál.
Ponechanie sadzieb na terajšej úrovni v tomto roku predpokladá aj ČSOB. "Dnešné čísla budú mať na menovú politiku neutrálny vplyv. Nárast regulovaných cien a z nich vyplývajúce sekundárne efekty by v budúcom roku mohli centrálnu banku podnietiť k úvahám zvyšovať úrokové sadzby," povedala analytička banky Silvia Čechovičová.
Tempo rastu ročnej miery jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, sa zrýchlilo na 1,2 z 1,1 percenta v októbri. V novembri sa ceny podľa jadrovej inflácie nezmenili, v predchádzajúcom mesiaci stúpli o 0,1 percenta.
V novembri oproti októbru stúpli najrýchlejšie ceny v zdravotníctve, a to o 0,7 percenta. Ceny odevov a obuvi sa zvýšili o 0,5 percenta a v kategórii bývania, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 0,3 percenta. Mierne zdraželi aj ceny potravín, nealkoholických a alkoholických nápojov. V kategórii doprava ceny, naopak, klesli o 1,5 percenta.
Pri medziročnom porovnaní sa v novembri najviac, až o 25,6 percenta, zvýšili ceny za vzdelanie. Ceny za bývanie a energie sa zvýšili o 10,1 percenta, ceny nábytku a vybavenia domácnosti klesli o 2,6 percenta.
V decembri rast spotrebiteľských cien mierne podporí potraviny, ale aj ďalší tovar kvôli vrcholiacim vianočným nákupom, dodal Šmál.
Za celý minulý rok spotrebiteľské ceny stúpli o 7,5 percenta. V roku 2003 bola priemerná ročná inflácia 8,5 percenta. Na konci tohto roku by sa mala znížiť na štyri percentá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 14:52