HN/Peter Mayer
StoryEditor

Ficov návrh sa nepáči hotelierom. Varujú pred nižšou kvalitou služieb

01.12.2017, 06:30
Autor:
TASRTASR
Zvýšenie príplatkov za prácu v noci a cez víkend podľa návrhu premiéra má zasiahnuť cestovný ruch na Slovensku.

Navrhované opatrenia na zvýšenie príplatkov za prácu v noci, počas sviatkov a cez víkendy najviac zasiahnu zamestnávateľov v cestovnom ruchu. Myslí si to Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR), podľa ktorého bude táto zmena znamenať zníženie kvality služieb.

Napríklad skrátenie otváracích hodín múzeí, galérií, jaskýň či stánkov so suvenírmi, ale predovšetkým obmedzovanie prevádzkových hodín reštaurácií počas sviatkov či víkendov.

"Ak je cieľom zavedenia navrhovaných opatrení zvyšovanie platov zamestnancov, podporujeme návrh podnikateľského sociálneho balíčka, ktorý predstavila Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ)," zdôraznil v stanovisku generálny manažér ZHR Marek Harbuľák.

RÚZ navrhuje predovšetkým opatrenia na zníženie daňového zaťaženia zamestnancov. Napríklad zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane na úroveň minimálnej mzdy či zvýšenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody na úroveň minimálnej mzdy, alebo zavedenie zníženej 10-percentnej sadzby dane z pridanej hodnoty na všetky potraviny, nielen na tie vybrané.

"Naším cieľom je zvyšovať platy zamestnancom tak, aby sme zvýšili motiváciu pre prácu v tomto odvetví. Štatistiky ukazujú, že na to nepotrebujeme žiadne zákonné nariadenia," dodal Harbuľák. Práve v cestovnom ruchu, kde stroje ani automatizácia nikdy nenahradia prácu zamestnancov, sú už teraz podľa neho náklady na prácu veľmi vysoké.

"Zvýšenie príplatkov podľa poslaneckého návrhu cenu práce ešte zvýši, podľa našich prepočtov až o viac ako 20 percent, a to už bude neúnosné," vyčíslil Harbuľák.

Dodal, že v porovnaní s inými odvetviami slovenského hospodárstva je v podnikoch cestovného ruchu pomer ceny práce k celkovým nákladom výrazne vyšší, tvorí až 40 percent, než vo výrobných odvetviach, kde sa pohybuje na úrovni 6 až 7 percent.

"Na Slovensku má okrem toho cestovný ruch dlhodobo také vysoké daňové a odvodové zaťaženie, že to znižuje našu konkurencieschopnosť v porovnaní s inými krajinami Európy," dodal Harbuľák.

Služby cestovného ruchu pritom podľa neho tvoria predovšetkým malé a stredné podniky, ktoré poskytuje niekoľko desiatok tisíc podnikateľov a tí dávajú prácu viac ako 160 000 zamestnancom.

"Podiel zahraničných spoločností je v tomto odvetví minimálny," uviedol. Za prvých deväť mesiacov tohto roka pritom podľa neho vzrástla zamestnanosť v reštauračných službách o 8 percent a v ubytovacích službách o 7,3 percenta. "Tempo rastu miezd je oveľa rýchlejšie ako v iných odvetviach," dodal.

01 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:48