Podľa Ivany Hlinkovej sa diaľkové vykurovanie rozšírilo vďaka efektívnemu využitiu lacného hnedého uhlia. Dobre sa spaľuje vo veľkých zariadeniach, ktoré môžu stáť mimo husto obývaných oblastí a z nich sa dym odvádza do veľkých výšok. Sprísňujú sa však požiadavky na emisie a prechádza sa na drahšie palivá. Preto už diaľkové teplo nie je také výhodné ako predtým a môže sa vyplatiť lokálny kotol. Je však nutné kalkulovať aj s ostatnými nákladmi a opotrebovaním.Flickr
StoryEditor

Teplári chcú nižšiu DPH na teplo z centrálnych kotolní. Pomôže to domácnostiam, tvrdia producenti

29.09.2021, 17:00
Autor:
TASRTASR
Zníženú DPH na teplo dodané prostredníctvom centrálneho vykurovania uplatňujú vo viacerých európskych krajinách.

Zvýšená podpora systémov centrálneho vykurovania zo strany vlády je jedným z kľúčových riešení negatívneho dosahu globálneho zvyšovania cien energií a emisných povoleniek na koncových odberateľov.

V stredu to uviedol Slovenský zväz výrobcov tepla, podľa ktorého by mala vláda obyvateľom napojeným na centrálne vykurovanie znížiť daň z pridanej hodnoty na teplo pre domácnosti.

Zmiernenie rastu nákladov 

„Tento krok pomôže nárast nákladov výrazne zmierniť a zároveň by bol kompenzáciou pre týchto odberateľov za to, že sa v najväčšej miere podieľajú na splnení ekologických cieľov EÚ a Slovenska, a teda aj na ochrane životného prostredia,“ uviedol zväz výrobcov tepla.

Takýto postup voči odberateľom tepla zapojených do systému centrálneho vykurovania nie je podľa zväzu v Európe vôbec ojedinelým. Zníženú DPH na teplo dodané prostredníctvom týchto systémov uplatňujú napríklad v Českej republike, Maďarsku alebo vo Francúzsku.

Ekologický prínos je podľa zväzu výrobcov tepla zvýraznený tým, že systémy centrálneho vykurovania na výrobu tepla využívajú okrem fosílnych palív aj obnoviteľné zdroje energie.

„V niektorých slovenských mestách je už dnes podiel obnoviteľných zdrojov energie v systémoch centrálneho vykurovania takmer na úrovni 100 percent. Sú preto významným nástrojom na dosiahnutie uhlíkovej neutrality vo vykurovaní,“ dodali teplári.

Emisné limity

Predseda predstavenstva zväzu výrobcov tepla Stanislav Janiš zdôraznil, že systémy centrálneho vykurovania sú kľúčové pre udržanie čistého ovzdušia v mestách, pretože eliminujú počet komínov na bytových domoch.

Spĺňajú zároveň tie najprísnejšie zákonné normy a emisné limity a sú pod vecnou aj cenovou kontrolou štátu. „Navrhujeme preto vláde, aby znížením DPH na teplo z centrálnych vykurovacích systémov pomohla domácnostiam preklenúť zvýšené náklady na vykurovanie,“ povedal Janiš.

Zväz je zároveň pripravený na rokovania so štátom vo veci ochrany spotrebiteľov. Samotné domácnosti môžu podľa teplárov svoje účty za teplo znížiť racionalizačnými opatreniami, ako napríklad správnym vetraním, zateplením a vyregulovaním sústavy v bytovom dome alebo nastavením správnej teploty v domácnosti.

01 - Modified: 2021-09-29 13:28:51 - Feat.: 0 - Title: Krajniak chce kompenzovať rast cien energií. Navrhuje rozloženie splátok na ich úhradu 02 - Modified: 2021-08-31 08:37:52 - Feat.: 0 - Title: Bratislavská tepláreň chce nakupovať lacnejšie. Pomocou úpravy zmluvy s dodávateľom 03 - Modified: 2021-09-24 11:38:40 - Feat.: 0 - Title: Teplo pre domácnosti potichu zdraželo. A to netradične už v auguste
01 - Modified: 2024-03-04 11:23:43 - Feat.: - Title: Vývoj cien energií sa otočil, za týždeň zdraželi približne o desatinu 02 - Modified: 2024-03-01 10:36:07 - Feat.: - Title: Energie na trhoch prudko zlacneli. Biznis rieši dilemu: Čakať či fixovať cenu teraz? 03 - Modified: 2024-02-23 14:33:06 - Feat.: - Title: Energetický účet Slovenska za dva roky vojny na Ukrajine: stratili sme miliardy a zdražel nám aj benzín 04 - Modified: 2024-02-15 13:05:40 - Feat.: - Title: Skokový pokles inflácie: Komu ďakovať za spomalenie zdražovania 05 - Modified: 2024-02-16 17:05:11 - Feat.: - Title: Trhy posielajú hrozbu pre Slovensko. Treba sa pripraviť na zdraženie plynu v ďalšej zime o 30 percent?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:37