StoryEditor

Recyklácia elektroodpadu vyjde na miliardu eur

12.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Realizácia dvoch smerníc Európskej únie, ktoré majú zabezpečiť recykláciu odpadu z elektrických a elektronických zariadení, bude stáť v celej únii 500 až 900 miliónov eur ročne, v prepočte 19,2 až 34,6 miliardy korún.

Realizácia dvoch smerníc Európskej únie, ktoré majú zabezpečiť recykláciu odpadu z elektrických a elektronických zariadení, bude stáť v celej únii 500 až 900 miliónov eur ročne, v prepočte 19,2 až 34,6 miliardy korún. Uviedla to Európska komisia.
Z tejto sumy sa 300 až 600 miliónov eur minie na zber a 200 až 300 miliónov eur na zhodnocovanie, opätovné použitie a recykláciu elektroodpadu. "Zvýšenie výslednej ceny sa odhaduje v rozmedzí od percenta pre väčšinu elektrického a elektronického zariadenia, do 2 až 3 percent pre chladničky, televízne prijímače a monitory," uviedla vo svojej správe komisia. Podľa nej výhody, ktoré prinášajú nové smernice, oprávňujú nárast nákladov a cien. Hoci ich prvotným cieľom je ochrana ľudského zdravia a životného prostredia, recyklácia elektroodpadu povedie aj k úspore energie rovnej približne ekvivalentu 2,8 milióna ton ropy ročne. Okrem toho uplatňovanie smerníc povedie k úspore výrobných nákladov na suroviny a nákladov na likvidovanie odpadu.
Smernice o elektroodpade členské štáty zaväzujú, aby do 13. augusta zabezpečili založenie zberných systémov na odpad. Výrobcovia elektrických a elektronických zariadení musia zaistiť financovanie zberu, spracúvanie, zhodnocovanie a likvidovanie odpadu šetrné k životnému prostrediu. Ďalším termínom je 13. december 2006, dokedy musia členské štáty únie ročne vyzbierať aspoň štyri kilá triedeného elektroodpadu na osobu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:55