prácaHN
StoryEditor

Vo Vranove môže pribudnúť 100 miest, spoločnosť bude zrejme žiadať pomoc od štátu

08.08.2016, 15:00
Autor:
TASRTASR
Vo východoslovenskom meste prebehli rokovania medzi vedením mesta a strojárskou spoločnosťou.

Mesto Vranov nad Topľou rokovalo v uplynulých dňoch so strojárskou firmou, ktorá by mohla v priemyselnom parku zamestnať až 100 ľudí. Pre TASR to uviedol vranovský primátor Ján Ragan. „Pri týchto väčších firmách, ktoré uvažujú nad vytvorením stovky pracovných miest, je väčšinou podmienka, že sa budú uchádzať o štátnu pomoc,“ dodal s tým, že aj príchod tejto firmy do priemyselného parku závisí práve od tohto predpokladu.

Záujmom mesta je, aby sa poskytnutím štátnej pomoci zaoberala vláda. Podľa slov primátora možno práve jej výjazdové zasadnutie, ktoré sa má vo Vranove nad Topľou uskutočniť koncom augusta, môže pomôcť k tomu, aby takáto firma získala tzv. investičné stimuly, čo by viedlo k rozhodnutiu, aby investovala do výroby práve vo vranovskom priemyselnom parku.

Dopady na životné prostredie

Podľa vyjadrení zástupcov spoločnosti, v prípade, ak by bola štátna pomoc poskytnutá, so stavebnými prácami by sa začalo už v tomto roku. „Predpokladám, že pri schvaľovaní akčného plánu a pri výjazdovom rokovaní vlády sa bude rozprávať už aj o akú firmu ide, aké má podmienky a o bližšom zámere výroby,“ uviedol primátor s tým, že s firmou zaoberajúcou sa obrábaním kovov za studena rokovali o rozlohe približne pol hektára.

V záujme mestského zastupiteľstva je podľa slov primátora najmä to, aký dopad na životné prostredie bude mať produkcia. „Pri rokovaniach sa rozprávame o všetkých týchto veciach. Investor sa zaujíma hlavne o konkrétnu sumu, ktorá bude predstavovať nájom, aké služby a benefity v tom bude mať zahrnuté a aká je pracovná sila v meste a okolí,“ dodal.

Park je pripravený

Priemyselný park vo Vranove nad Topľou bol vybudovaný približne pred šiestimi rokmi. „Je to zelený priemyselný park, to znamená, že tam nie sú žiadne budovy, ale sú tam k dispozícii všetky siete, a teda voda, plyn, elektrina, osvetlenie. Sú tam komunikácie, parkoviská a oplotenie. Park je pripravený na to, aby si tam firmy mohli vybudovať priestory a zamestnať ľudí,“ vysvetlil Ragan.

Momentálne je priemyselný park prázdny. Rokovaní bolo podľa slov primátora v uplynulých rokoch viac ako 100. „Boli to firmy od počtu zamestnancov 20 až po 500,“ spomenul s tým, že výrobné spoločnosti absolvujú takýchto rokovaní niekoľko nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, aby si mohli porovnať podmienky. „Naším výrazným hendikepom je to, že sme pomerne ďaleko od diaľnic, hlavného mesta i od väčších miest a univerzít,“ dodal.

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 05 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
04. máj 2024 22:45