Bolesti chrbtice a problémy s medzistavcovými platničkami sú dnes najčastejším dôvodom invalidity produktívnych osôb.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Poškodené platničky: Spôsobujú príšerné bolesti, ako ich liečiť?

11.03.2024, 09:00

Ochorenie medzistavcových platničiek je dnes jeden z najčastejších zdravotných problémov. Jeho výskyt sa zvyšuje úmerne s vekom.

Takýmto problémom dnes podľa MUDr. Mariána Markecha trpí veľká časť populácie, po päťdesiatom roku života je to viac ako polovica ľudí vyspelých krajín sveta.

„Medzistavcové platničky sú tuhé, ale elastické útvary, ktoré spájajú stavce, umožňujú pohyblivosť chrbtice, tlmia tlak a nárazy, ktoré sú prenášané na tento osový orgán, ktorým je chrbtica spolu so stavcami, s mäkkými štruktúrami a so svalmi,“ hovorí MUDr. Markech z rehabilitačného centra HENDI v Piešťanoch.

Závažné zdravotné dosahy

Bolesti chrbtice a problémy s medzistavcovými platničkami sú dnes podľa MUDr. Markecha vo vyspelých krajinách druhou najčastejšou príčinou pracovnej neschopnosti, najčastejším dôvodom invalidity produktívnych osôb a najčastejšou príčinou hospitalizácie osôb v produktívnom veku. „Štúdie z vyspelých krajín potvrdzujú, že asi až 80 % ľudí v produktívnom veku navštívi lekára aspoň jedenkrát pre bolesti chrbta, pričom asi v 10 % tieto akútne bolesti prechádzajú do chronického stavu,“ hovorí s tým, že preto je namieste fakt, že bolesti chrbta so svojimi závažnými zdravotnými dosahmi majú aj psychologické, sociálne a ekonomické dôsledky a bez okolkov hovoríme o najdrahšom ochorení v populácii.

Ostrá bolesť, tŕpnutie aj závraty

Začiatok a postup ochorenia sa významne odlišujú. Začiatky pozorujeme u mnohých už okolo 30. roku života, ale aj skôr. „Základnou príčinou je útlak nervových vlákien vystupujúcich v medzistavcových priestoroch z kanála miechy v chrbtici. Najčastejšie dochádza k poškodeniu medzistavcových platničiek v krčnej a bedrovej časti chrbtice,“ vysvetľuje lekár. Častým príznakom podľa neho býva ostrá akútna alebo chronická bolesť v mieste postihnutia, veľmi často spojená s brnením, tŕpnutím, poruchou citlivosti, so svalovou slabosťou alebo s vystreľovaním do niektorej z končatín, hlavy či hrudi, točením hlavy, závratmi, hučaním v ušiach s prejavmi typicky lokalizovanými podľa priebehu postihnutého nervu.

„V ojedinelých prípadoch dochádza aj k stavom vyžadujúcim okamžitý operačný zákrok,“ poznamenáva.

Ochorenie odhalia viaceré vyšetrenia

„Diagnostika takýchto ochorení okrem detailného rozboru vychádzajúceho z anamnézy a fyzikálneho vyšetrenia u lekára (najčastejšie neurológa) sa opiera o RTG (röntgen) snímky alebo CT (počítačová tomografia) snímky a najlepšie o zobrazenie MRI (magnetická rezonancia),“ vysvetľuje MUDr. Markech. Samozrejmosťou je podľa neho odlíšiť – vylúčiť iné príčiny bolestí chrbta, ako sú zlomeniny stavcov, reumatické a iné degeneratívne ochorenia chrbtice, onkologické príčiny a iné.

Kedy je nutná operácia?

Odborník vysvetľuje, že najčastejšou liečbou je konzervatívny prístup k liečbe. „Operácia je navrhovaná a realizovaná, až keď sa bolesti nezmiernia v priebehu asi pol roka až jedného roka a pacient trpí výrazným znížením kvality života,“ hovorí. Konzervatívny postup pri liečbe sa opiera o lieky, masti, náplasti, injekcie, infúzie a liečebnú rehabilitáciu, fyzikálnu a kúpeľnú liečbu s cieľom zmiernenia či úplného odstránenia príznakov ochorenia.

„Po ústupe ťažkostí, ale hlavne v prevencii vzniku takýchto ťažkostí je pravidelná fyzická aktivita spolu s príležitostnou fyzikálnou liečbou dôležitá pre zachovanie zdravého pohybu,“ hovorí lekár o prevencii. Pohybová aktivita je podľa neho vhodná najlepšie po konzultácii s lekárom a fyzioterapeutom, ktorí odporučia najvhodnejší pohyb na posilnenie svalov chrbtice, spevnenie tzv. svalového korzetu. Medzi takéto aktivity patrí plávanie (znak), Nordic Walking (severská chôdza s palicami), ľahké a pravidelné cvičenie (podľa Dr. Smíška – SM systém), strečing... „Vhodné je osvojenie takýchto činností ako súčasť pravidelných každodenných návykov. Významnú úlohu teda zohráva vlastná aktivita pri udržiavaní životného štýlu alebo pri jeho zmene: dbať na správne držanie tela, vyhýbať sa činnostiam vyvolávajúcim bolesť, venovať sa pravidelnému cvičeniu a posilňovaniu celého tela, strážiť si optimálnu hmotnosť a vyvážený príjem pestrej stravy, byť obozretným pri vstávaní, dvíhaní bremien, striedať polohy tela pri sedavom alebo stereotypnom zamestnaní,“ vymenováva MUDr. Markech s tým, že podľa závažnosti stavu lekár odporučí vhodnú farmakologickú, rehabilitačnú alebo inú liečbu.

 

Ako dochádza k poškodeniu platničiek?

Príčin poškodenia je podľa MUDr. Markecha niekoľko:

... úrazmi

... genetickou predispozíciou (ide hlavne o premenu medzistavcových platničiek spôsobených vekom)

... neprimeraným zaťažovaním chrbtice (ťažká fyzická práca, vibrácie, niektoré športy)

... chybným držaním tela

... zlými pohybovými návykmi

... plochými nohami

... oslabenými svalmi chrbtice

... chybným zakrivením chrbtice

... sedavou prácou

... nevhodnou obuvou

... tehotenstvom

... dlhodobým stresom

... hormonálnymi a metabolickými poruchami

... vrodenými chybami

... obezitou

... nedostatočnou fyzickou aktivitou a zlým životným štýlom

 

MUDr. Marián Markech, MPH
lekársky riaditeľ
HENDI CENTRUM, s. r. o., NZZ – rehabilitačné centrum
Piešťany
01 - Modified: 2023-07-24 11:40:22 - Feat.: 0 - Title: Za aké športy sa vám kĺby poďakujú? 02 - Modified: 2023-02-21 14:35:21 - Feat.: 0 - Title: Keď štrajkuje chrbát, pomôže fyzioterapia 03 - Modified: 2023-03-10 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: AKO sa pripraviť na operáciu?
01 - Modified: 2024-01-29 13:28:19 - Feat.: - Title: Bolesť chrbta trápi čoraz častejšie aj mladých ľudí, tvrdí neurochirurg 02 - Modified: 2023-09-18 06:24:48 - Feat.: - Title: Prečo máte pocit nevoľnosti? 03 - Modified: 2023-02-23 09:48:17 - Feat.: - Title: Bolesť hlavy riešia Slováci najmä tabletkami. Treba ich však užívať s rozumom 04 - Modified: 2022-08-04 07:10:28 - Feat.: - Title: Pacientom s bolesťami môžu pomôcť aj antidepresíva 05 - Modified: 2022-06-01 08:21:55 - Feat.: - Title: Najčastejšie kožné zmeny diabetikov
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 02:12