Ak pacient v centre svojho zorného poľa vidí čierny fľak, mal by okamžite vyhľadať lekára.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Pozor na ochorenie sietnice! Vedie k slepote

11.05.2023, 09:00

Mnoho ľudí s týmto ochorením nerozpozná prvotné príznaky a často si ich mýlia so starnutím. Na vyšetrenie potom prichádzajú neskoro...

Vekom podmienená degenerácia makuly - ochorenie sietnice, sa vyvíja postupne a problémom je, že si ho veľakrát ani sám pacient nevšimne. Keď na seba upozorní jasnými príznakmi, vypadávaním písmeniek či zdeformovaným obrazom, choroba už postúpila a je ťažšie ju liečiť. Dokonca hrozí slepota.

„Spomedzi pacientov, u ktorých dochádza k trvalému poklesu zrakovej ostrosti a praktickej slepote, tvoria pacienti s vekom podmienenou degeneráciou makuly až 45 %, pričom u ľudí nad 60 rokov je toto ochorenie najčastejšou príčinou straty zrakovej ostrosti,“ vysvetľuje doc. MUDr. Jana Štefaničková z Kliniky oftalmológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Nejde len o starobu

Ochorenie postihuje prevažne starších ľudí, preto príznaky straty zrakovej ostrosti pripisujú starnutiu. „V našej praxi sa často stretávame s pacientmi, ktorí prídu na vyšetrenie neskoro, s pokročilými štádiami ochorenia. V týchto prípadoch má už sietnicový špecialista zviazané ruky – nedokáže tak účinne zasiahnuť do priebehu ochorenia,“ hovorí docentka Štefaničková s tým, že s modernou liečbou sa lekárom darí zlepšovať a zachovať zrakovú ostrosť až u 90 % pacientov. „Podmienkou je však, aby sa liečba začala včas, kým ešte nedochádza k nezvratným zmenám na sietnici,“ dodáva.

Čo sa deje s okom?

Vekom podmienená degenerácia makuly je ochorenie, ktoré postihuje centrálnu oblasť sietnice oka, nazývanú makula. Je to miesto najostrejšieho videnia. Hrá kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní ostrého videnia – teda našej schopnosti vidieť detaily ostro, napríklad pri čítaní. Keď dôjde k poškodeniu buniek oka v makule a jej okolí, človek začína mať zhoršené videnie, čo môže vyústiť až do praktickej slepoty s centrálnym výpadom vo videní. Ak pacient v centre svojho zorného poľa vidí čierny fľak, mal by okamžite vyhľadať lekára.

Ochorenie zasiahne celú rodinu

Čiastočná či úplná strata zraku predstavuje problém aj kvôli jej socio-ekonomickým dopadom. „Človeku, ktorý príde o zrak, alebo u neho dochádza k jeho vážnemu obmedzeniu, sa v živote zmení absolútne všetko,“ hovorí Eliška Fričovská, PR manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Človek podľa nej nemôže vykonávať svoju prácu, nevie sa orientovať aj v známom prostredí, nemôže si jednoducho prečítať správu v mobilnom telefóne, postarať sa o seba. „Samozrejme, ovplyvní a zasiahne to celú rodinu i širšie okolie nevidiaceho, pretože sa všetci musia naučiť fungovať úplne iným spôsobom,“ dodáva Fričovská.

Poslaním únie je pomáhať práve týmto ľuďom. „Pomáhame im, aby sa dokázali vyrovnať s novou životnou situáciou, učíme ich opäť uchopiť svoj život do rúk. Naučíme ich využívať zvyšky svojho zraku, pomáhame s odstraňovaním bariér v domácnosti, napr. využívaním kontrastných plôch,“ vysvetľuje.

Prevencia je nedostatočná

Prieskum ďalej odhalil aj ďalší závažný fakt: viac ako 40 percent obyvateľov Slovenska nechodí na preventívne prehliadky k očnému lekárovi. Vo vekovej kategórii do 49 rokov je to až takmer 55 %. Až 80 % z tých, ktorí tieto vyšetrenia zanedbávajú, prisudzuje dôvod subjektívnemu pocitu, že vidia dobre, alebo, že o tomto druhu prevencie doteraz nevedeli. Na otázku, či sa dá vďaka pravidelnej preventívnej návšteve očného lekára zabrániť oslepnutiu, však odpovedá až 7 z 10 ľudí kladne.

„Včasné podchytenie príznakov ochorenia sietnice v kombinácii s nasadením efektívnej liečby dokáže spomaliť zhoršovanie sa zraku a v mnohých prípadoch ho aj zachrániť,“ prízvukuje docentka Štefaničková.

 

O aké ochorenie ide?

Ochorenie zasahuje makulu, teda centrálnu časť sietnice oka. Ide o miesto najostrejšieho videnia, postihuje totiž ľudí nad 50 rokov a jeho výskyt stúpa s vekom. Vo veku 65 rokov a viac ho diagnostikujú jednému človeku z desiatich. Po 75. narodeninách ním trpí približne každý štvrtý človek.

Vlhká a suchá forma

Ochorenie sietnice má dve formy: suchú a vlhkú. Vlhká forma je nebezpečnejšia a môže v niektorých prípadoch prebiehať veľmi rýchlo s rýchlym zhoršovaním videnia. Je najčastejším faktorom vzniku praktickej slepoty u ľudí starších nad 60 rokov. Prieskum agentúry AKO ukazuje, že viac ako polovica Slovákov do 49 rokov nechodí na preventívne očné vyšetrenia, ktoré dokážu vznik tohto ochorenia diagnostikovať v začiatočných štádiách.

Celkovo je podľa prieskumu aj povedomie verejnosti o príčinách trvalej straty zraku veľmi nízke. Takmer 60 % obyvateľov o tomto ochorení nemá informácie.

 

image

Test Amslerovou mriežkou

SNÍMKA: Archív

Jednoduchý test odhalí problém

Na odhalenie zdravotného problému stačí malý test, takzvaná Amslerova mriežka. Test zraku je rýchly, jednoduchý a pomôže identifikovať problém aj bez lekára v pohodlí domova.

Stačí si zakryť jedno oko a druhým sa sústrediť na čierny bod v strede Amslerovej mriežky. Ak vidíte obraz rovnako, váš zrak je momentálne v poriadku a stačí, keď sa otestujete o ďalší týždeň. Ak by ste ho však videli zdeformovane, napríklad vlnité alebo zahmlené čiary, vynechaný obraz, navštívte očného lekára.

Dôležité je, aby ste si oči kontrolovali pravidelne a každé otestovali samostatne.

(ben)
01 - Modified: 2023-04-12 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď oči svrbia a pália. Ako si na jar poradiť so sezónnymi alergiami? 02 - Modified: 2023-03-14 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zelený zákal môže viesť k slepote, pomáha včasná diagnostika 03 - Modified: 2022-12-04 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aj očiam chýba pohyb vonku, interiér ich ničí 04 - Modified: 2022-11-15 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diabetická retinopatia sa môže týkať už škôlkarov
01 - Modified: 2024-01-30 20:16:00 - Feat.: - Title: Lety sú pre oči záťaž, vhodné je kvapkať si umelé slzy, radí očná lekárka 02 - Modified: 2023-01-29 08:00:00 - Feat.: - Title: Oční lekári pacientom najčastejšie diagnostikovali zelený zákal 03 - Modified: 2022-12-04 08:00:00 - Feat.: - Title: Aj očiam chýba pohyb vonku, interiér ich ničí 04 - Modified: 2022-11-22 11:37:25 - Feat.: - Title: Umelé šošovky pomáhajú lepšie vidieť 05 - Modified: 2022-10-18 16:23:10 - Feat.: - Title: Za bolesťou hlavy býva často ďalekozrakosť
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
28. apríl 2024 17:55