Niektoré lieky, ktoré sa používajú na liečbu srdcových porúch, cukrovky, depresie, môžu spôsobovať zvýšenie telesnej hmotnosti.SNÍMKA: Archív
StoryEditor

ŠESŤ liekov, ktoré spôsobujú priberanie

20.05.2022, 14:00

Niektoré druhy liekov môžu spôsobovať priberanie na váhe. Ide napríklad aj o inzulín či lieky užívané pri ochoreniach srdca alebo astmy.

Pre viacerých isto nie je veľkým prekvapením, že mnohé lieky majú dlhý zoznam vedľajších účinkov. Jedným z nich je aj priberanie na váhe. Niektoré lieky zvyšujú chuť do jedla, zadržiavajú vodu či inak zasahujú do metabolizmu a spôsobujú zvýšené ukladanie tuku. Aj keď práve tento vedľajší účinok nemusí byť sám osebe nebezpečný, v závislosti od zdravotných ťažkosti a ochorení však môže vyššia hmotnosť byť znepokojujúcim faktorom.

SKUPINA LIEKOV č. 1: antidepresíva

Ide o skupinu liekov s účinnými látkami amitriptylín, doxepín, nortriptylín. „Tieto lieky môžu zvyšovať chuť do jedla, aby stimulovali prírastok hmotnosti,“ hovorí lekárnička PharmDr. Jessica Nouhavandiová z Culver City v Kalifornii.

Niektorí ľudia môžu napríklad počas depresie trpieť nechutenstvom a lieky im pomáhajú zvyšovať váhu.

Psychiatri však neodporúčajú lieky svojvoľne vysadiť. O priberaní na váhe sa rozhodne poraďte so svojím lekárom.

SKUPINA LIEKOV č. 2: kortikosteroidy

Perorálne kortikosteroidy, ako je prednizón, liečia celý rad stavov, od astmy a artritídy až po bolesti chrbta.

„Majú veľa vedľajších účinkov, jedným z nich je zvýšená chuť do jedla, zadržiavanie tekutín a zmenený metabolizmus,“ vysvetľuje lekárnik PharmDr. Ashley Ellis.

Tieto lieky sa zvyčajne odporúčajú užívať iba na určitý čas, čo obmedzuje ich vedľajšie účinky. „Ak sa však musia užívať dlhodobo, prírastok hmotnosti môže byť ťažšie kontrolovateľný a budete musieť viac kontrolovať, čo jete a pridať viac pohybu,“ radí Ellis.

SKUPINA LIEKOV č. 3: antihistaminiká

Ak vás trápia rôzne alergie či vyrážky, pravdepodobne vám lekár predpísal antihistaminiká, pretože blokujú účinok histamínu v tele, a tak tlmia nepríjemné prejavy (výtok z nosa, slzenie očí, kýchanie, svrbenie). „Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne užívajú určité antihistaminiká, majú vyššiu telesnú hmotnosť a väčší obvod pása v porovnaní s tými, ktorí ich neužívajú,“ hovorí lekárnik Ellis. Nedávny výskum v časopise Obesity zistil túto súvislosť s antihistaminikami receptora H1 cetirizínom (Zyrtec), fexofenadínom (Allegra) a desloratadínom (Clarinex).

„Histamín v tele vypína signály hladu,“ vysvetľuje Ellis. Naopak, antihistaminiká môžu nejakým spôsobom ovplyvňovať signály plnosti.

Jednou z alternatív sú nosové spreje. Tieto fungujú odlišne od perorálnych steroidov a vo všeobecnosti nie sú spojené s prírastkom hmotnosti.

SKUPINA LIEKOV č. 4: lieky na epilepsiu

Lieky, ktoré liečia záchvaty, vrátane gabapentínu, pregabalínu a vigabatrínu, môžu zvýšiť chuť do jedla, čo môže nakoniec viesť k priberaniu. „Ak ste pacient, ktorý užíva niektorý z týchto liekov, je dôležité si uvedomiť, že následkom môže byť priberanie na váhe. Ak máte pocit, že lieky nie sú pre vás, poraďte sa so svojím lekárom o prechode na epileptické lieky, ktoré súvisia s chudnutím alebo sú neutrálne,“ hovorí lekárnička Nouhavandiová.

SKUPINA LIEKOV č. 5: betablokátory

Využívajú sa najmä pri liečbe srdcových chorôb (hypertenzie, arytmií, ischemickej choroby, anginy pectoris). „Spomaľujú srdcovú frekvenciu a znižujú fyzickú výkonnosť,“ hovorí lekárnik PharmDr. Aaron Emmel, zakladateľ PharmacyTechScholar v St. Augustine na Floride.

Únava a nepohodlie môžu podľa neho len zvýšiť pravdepodobnosť, že človek zostanete ešte viac sedavý, čo v konečnom dôsledku tiež vedie k zvýšeniu telesnej hmotnosti. Vedľajšie účinky vo forme priberania sú sekundárnym problémom, keďže tieto lieky sú život zachraňujúce.

SKUPINA LIEKOV č. 6: inzulín

Inzulín je hormón vylučovaný podžalúdkovou žľazou (pankreasom). Jeho prvoradou úlohou je regulovať hladinu cukru v krvi. Ak užívate inzulín na liečbu cukrovky, vedzte, že môže podporovať priberanie. Je to preto, že hormón pomáha telu absorbovať glukózu z krvného obehu. „Glukóza je potrebná vec – bunky v tele ju využívajú na efektívnu prácu,“ hovorí PharmDr. Mitchell Howard, asistent farmaceutickej fakulty na univerzite v Tolede. To znamená, že keď sa cukor absorbuje z krvného obehu a vtlačí do buniek a telo ho nevyužije na energiu, premení sa na tuk. Ak sa k tomu pridá aj prejedanie, tak obezita je na svete. Pri cukrovke 1. typu je podávanie inzulínu nevyhnutné, ale ak máte cukrovku 2. typu, zmena životného štýlu, diéta a pohyb, by dávky inzulínu mohla znížiť.

01 - Modified: 2024-03-26 13:12:51 - Feat.: - Title: Európska komisia rieši nedostatok liekov 02 - Modified: 2023-08-23 10:00:22 - Feat.: - Title: Lieky by sa nemali kupovať v neprimeranom množstve do zásoby 03 - Modified: 2024-01-29 10:26:33 - Feat.: - Title: Čo sú to Langerhansove ostrovčeky? 04 - Modified: 2023-05-22 12:32:47 - Feat.: - Title: Interakcie liekov môžu znížiť aj účinnosť liečby 05 - Modified: 2023-06-30 09:26:27 - Feat.: - Title: Cestovanie s cukrovkou: Na čo si dať pozor?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
05. apríl 2024 00:40