StoryEditor

Odborníci si prídu na svoje

21.03.2006, 23:00

Podľa počtu prihlásených firiem je v súčasnosti isté, že agrárne veľtrhy, ktoré sa uskutočnia na brnianskom výstavisku od 2. do 6. apríla 2006, budú asi o pätinu väčšie ako v roku 2004. Vtedy vystavovatelia prezentovali exponáty na ploche necelých 43-tisíc štvorcových metrov a veľtrhy navštívilo viac ako 60-tisíc ľudí. "Do poslednej chvíle prichádzajú prihlášky od ďalších firiem, ktoré chcú tento rok predviesť svoje výrobky na prestížnej akcii v strednej Európe. Zatiaľ je prihlásených asi 550 firiem zo 17 krajín, " hovorí predseda výstavného výboru 9. veľtrhu poľnohospodárskej techniky TECHAGRO a riaditeľ sekretariátu Asociácie poľnohospodárskej a lesníckej techniky A.ZeT Dušan Benža. Poľnohospodárski odborníci si na jar prídu v Brne na svoje, firmy predstavia špičkové stroje aj zvieratá.

Oficiálne zastúpenie štátov sa zvyšuje
"Na rozšírenie veľtrhov prispievajú akvizície, ktoré sa uskutočnili vo všetkých susedných krajinách, ale aj v štátoch bývalého Sovietskeho zväzu. Teší nás, že tento rok sa na veľtrhu zúčastní viac tzv. národných expozícií, spoločne sa predstavia napríklad Maďari, Španieli a prvýkrát aj Slovinci a Holanďania. Oficiálne zastúpenie jednotlivých štátov sa rok čo rok zvyšuje," pokračuje Dušan Benža.
K trom veľtrhom určených pre poľnohospodárskych odborníkov, sedliakov a drobných roľníkov patrí ešte 8. medzinárodný veterinárny veľtrh ANIMAL VETEX a 9. medzinárodný lesnícky a poľovnícky veľtrh SILVA REGINA.
"Aktívne vyhľadávanie partnerov manažérmi týchto veľtrhov na podobných akciách v Nemecku, Dánsku a vo Francúzsku urobilo svoje. Náplň a organizáciu veľtrhu TECHAGRO sme prezentovali aj na poľnohospodárskych výstavách vo Vilniuse, v Budapešti a Zaragoze," spresnil Benža. Už teraz avizujú návštevy skupiny obchodníkov z Maďarska, Poľska, Ukrajiny a Ruska so záujmom o konkrétne rokovanie.

Nové vývozné aliancie
Širokú účasť na TECHAGRE bude mať práve A.ZeT, ktorá v súčasnosti združuje 54 členských firiem. "Z nich sa na veľtrhu zúčastní veľká väčšina, lebo ho považujú za prestížnu akciu. Firma, ktorá chce dobre fungovať na trhu, musí sa zúčastniť na agrárnych veľtrhoch," konštatoval Benža. A.ZeT sa minulý rok podarilo vytvoriť dve vývozné aliancie s názvami Plough-n-Drill a Crop-n-Feed. Ide o spoločenstvo podnikov so spoločnými exportnými záujmami. Jedno je zamerané na stroje na rastlinnú výrobu, na spracovanie pôdy a siatie -- Plough-n-Drill. Tvoria ho firmy Farmet Česká Skalice, STROM Export Praha a SACH s. r. o. Načeradec. V druhej skupine Crop-n-Feed sú zastúpené ZDT Nové Veselí, ROmiLL a EURO BAGGING. Zaoberá sa technikou na spracovanie zrnín a na prípravu krmív. Obidve aliancie sa prvýkrát prezentovali na veľtrhu v Hannoveri, predstavia sa ešte v Dánsku a tiež na veľtrhu TECHAGRO. "Novinkou je, že ide o spoločný postup konkurenčných firiem, ale spoločne vystupujúcich na zahraničných trhoch," povedal Benža. Predpokladá, že tento rok vzniknú v asociácii ďalšie aliancie.

Asociácie a dovozcovia mechanizácie spoločne
"Je overené, že firma, ktorá polovicu svojho tovaru nevyvezie, nemôže dobre prosperovať, nemá šancu na prežitie. Domáci trh je malý," konštatoval Benža. Pripomenul, že asi 50 špičkových poľnohospodárskych strojov bude tento rok opäť súťažiť o ceny Grand Prix Techagro. Ďalšou novinkou je, že Asociácia poľnohospodárskej a lesníckej techniky, ktorá združuje českých výrobcov a predajcov, veľmi úzko spolupracuje so Združením dovozcov poľnohospodárskej techniky, okrem iného aj v oblasti výstavníctva.
"Na TECHAGRE budeme mať spoločný stánok v pavilóne A 1. To isté platí o prezentácii obidvoch subjektov na zahraničných akciách. Združenie dovozcov je členom európskej asociácie CLIMMAR (združenie dílerov s poľnohospodárskou technikou) a asociácia výrobcov je pozorovateľom Európskeho výboru národných združení výrobcov poľnohospodárskej techniky CEMA. Prostredníctvom týchto organizácií získavame informácie o poľnohospodárskej technike a kontakty v európskych krajinách," povedal Benža.

Chýba produkcia sofistikovaných strojov
Do roku 1989 bola ČR na desiatom mieste na svete v exporte poľnohospodárskej techniky. Zo svojich pozícií ustúpila, ale znovu získava trhy, k čomu práve významne prispieva veľtrh TECHAGRO. V súčasnosti najviac vyváža Zetor Brno -- až 95 percent svojej produkcie traktorov. K jeho tradičným exportným teritóriám patrí Škandinávia, USA, Britské ostrovy, Grécko.
"V Česku chýbajú producenti sofistikovaných poľnohospodárskych strojov vybavených počítačmi, ale aj tzv. samochodov. K našim hlavným artiklom patria zatiaľ žacie stroje, rozmetadlá, prívesy, návesy a stroje na spracovanie pôdy. Našťastie už existujú nové firmy, napríklad Farmet Česká Skalice, Agrostroj Pelhřimov a Romill Brno, ktoré dokážu vyrobiť poľnohospodársku mechanizáciu s veľkou pridanou hodnotou," zhodnotil výrobu techniky riaditeľ. (dk)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/veltrhy-a-vystavy, menuAlias = veltrhy-a-vystavy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 17:48