StoryEditor

Ekonomické udalosti

28.12.2005, 23:00

JANUÁR
1. -- Guvernérom NBS sa stal Ivan Šramko.
1. -- Začala platiť reforma spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. Pre nových členov bol do roku 2009 zavedený zvláštny systém.
1. -- EÚ zrušila kvóty na dovoz textilu z krajín Svetovej obchodnej organizácie, čo spôsobilo nárast exportu najmä z Číny.
10. -- Rakúska Erste Bank zvýšila podiel v SLSP z 80,01 na sto percent.
28. -- Americká spoločnosť Procter & Gamble sa dohodla na kúpe výrobcu žiletiek a batérií Gillette za približne 57 miliárd dolárov v akciách. Spojením, ktoré bolo dokončené 1. októbra, vznikol najväčší výrobca spotrebného tovaru na svete.
31. -- Najväčšia verejne obchodovateľná ropná spoločnosť na svete Exxon Mobil oznámila, že jej zisk v roku 2004 bol 25,3 miliardy dolárov, čo je najvyšší zisk firmy z USA v histórii.

FEBRUÁR
9. -- Vláda rozhodla, že sa podriadi rozsudku washingtonskej arbitráže a zaplatí Českej obchodnej banke 24,8 miliardy korún za nesplatenú pohľadávku od štátnej agentúry, ktorá spravovala zlé úvery vyvedené z ČSOB pred jej privatizáciou.
9. -- Carla Fiorinová odstúpila z čela počítačovej spoločnosti Hewlett-Packard. Za nového riaditeľa firmy bol 30. marca zvolený Mark Hurd, doterajší riaditeľ firmy NCR.
21. -- Švajčiarska farmaceutická skupina Novartis sa stala po dvoch akvizíciách najväčším svetovým producentom liekov, ktorým vypršala patentová ochrana, tzv. gemerik.

MAREC
3. -- PMÚ schválil fúziu českého Agrofertu so slovenskou chemičkou Duslo Šaľa. Agrofert získal takmer 100 percent akcií zhruba za 2,45 miliardy korún.
22. -- 23. -- Summit EÚ v Bruseli prijal, okrem iného, reformu Paktu stability a v polčase Lisabonskej stratégie upustil od cieľa predbehnúť do roku 2010 ekonomiku USA.
31. -- Svetová banka zvolila za svojho nového prezidenta doterajšieho námestníka amerického ministra obrany Paula Wolfowitza, ktorý 31. mája nahradil vo funkcii Jamesa Wolfensohna.

APRÍL
12. -- Akcionári Mittal Steel Co. schválili prevzatie americkej ISG za 4,5 miliardy USD. Mittal sa tak stal najväčším svetovým producentom ocele.
25. -- Predsedom Predstavenstva Slovnaftu sa stal bývalý guvernér slovenskej centrálnej banky Marián Jusko.
30. -- Thomas Schamll vystriedal na poste predsedu predstavenstva spoločnosti Volkswagen Slovakia Jozefa Uhríka.
27. -- Na prvý skúšobný let odštartovalo z letiska Toulouse-Blagnac v južnom Francúzsku najväčšie dopravné lietadlo sveta Airbus A380. Bezproblémový let trval takmer štyri hodiny.

MÁJ
26. -- WTO oficiálne vymenovala za svojho nového šéfa bývalého komisára EÚ pre obchod Pascala Lamyho (vo funkcii od 1. septembra).
27. -- PMÚ uložil Slovak Telecomu pokutu 885 miliónov korún za zneužívanie dominantného postavenia pri poskytovaní prístupu k miestnemu vedeniu. Telecom sa proti rozhodnutiu PMÚ odvolal.
31. -- Moskovský súd uznal bývalého šéfa ropnej spoločnosti Jukos Michaila Chodorkovského za vinného v šiestich zo siedmich bodov obžaloby a odsúdil ho na deväť rokov väzenia, okrem iného aj za podvody a daňové úniky. Trest bol neskôr znížený o rok.
29. -- Lotyšsko, Cyprus a Malta vstúpili do mechanizmu zmenných kurzov ERM-2, ktorý je predstupňom prijatia eura.

JÚN
6. -- Holandská finančná spoločnosť ING oznámila, že prevezme slovenský dôchodkový fond Tatry-Sympatia od spoločnosti Kardan za približne 35 mil. eur.
11. -- Ministri financií skupiny G8 v Londýne dosiahli historickú dohodu o anulovaní dlhov 18 najchudobnejších krajín vo výške 49 miliárd dolárov. Oddlženie potvrdil júlový summit G8 i jesenné zasadnutie MMF a SB.
12. -- Druhá najväčšia nemecká banka HVB Group schválila prevzatie talianskou bankou UniCredito. Spojením vznikla deviata najväčšia banka v Európe. EK zámer schválila 18. októbra.
16. -- Ruský plynárenský gigant Gazprom schválil predaj 10,7 percenta svojich akcií vláde za 203,5 miliardy rubľov (5,9 miliardy eur). Štát tak v Gazprome získal kontrolný podiel.
22. -- EK schválila radikálnu reformu trhu s cukrom v EÚ. Dohoda ministrov únie bola dosiahnutá 24. novembra 2005.

JÚL
6. -- Vláda neschválila investičné stimuly pre juhokórejského výrobcu pneumatík Hankook Tire, ktorý plánoval v Leviciach postaviť závod za približne 20 miliárd korún. V októbri získalo investíciu Maďarsko.
31. -- Platnosť nadobudla smernica EÚ zakazujúca reklamu na tabakové výrobky v tlači, rozhlase a na internete a sponzorovanie medzinárodných kultúrnych a športových akcií tabakovými firmami.

AUGUST
15. -- Minister Pavol Rusko oznámil, že taliansky Enel sa zaviazal po ovládnutí spoločnosti Slovenské elektrárne investovať do zvýšenia výroby elektrickej energie 72,6 miliardy korún a dostavať tretí a štvrtý blok jadrovej elektrárne Mochovce.

SEPTEMBER
27. -- Minister financií Ivan Mikloš definitívne odmietol odvolanie Slovnaftu voči pokute 1,34 miliardy korún za porušenie cenovej disciplíny.

OKTÓBER
20. -- France Télécom sa dohodol na vykúpení akcií od menšinových podielnikov vedúceho slovenského mobilného operátora Orange Slovensko za 15,6 miliardy korún.
27. -- Poslanci schválením novely zákona o centrálnej banke rozhodli, že banková rada NBS sa rozšíri na 11 členov. Pod NBS sa od januára 2006 navyše zjednotí dohľad nad rôznymi inštitúciami finančného trhu.
-- NR SR schválil zvýšenie spotrebnej dane z cigariet a liehu.
31. -- Americká spoločnosť Central European Media Enterprises oznámila, že uzavrela dohodu s tromi slovenskými subjektmi, od ktorých odkúpi ďalšie akcie televíznej stanice TV Markíza, čím zvýši svoj vlastnícky podiel na 80 percent.

NOVEMBER
25. -- Slovensko vstúpilo do režimu zmenných kurzov ERM-2 a urobilo tak dôležitý krok k prijatiu eura.

DECEMBER
1. -- Energetický regulačný úrad oznámil, že sa od roku 2006 pre domácnosti zvýšia ceny plynu priemerne o 5,84 percenta a ceny elektriny priemerne o 5,02 percenta. Vyššie budú i ceny za dodávku tepla, vody i za jej odvod.
16. -- Európski lídri sa na summite v Bruseli dohodli na rozpočte pre Európsku úniu na roky 2007 až 2013. Prijali návrh britského premiéra Tonyho Blaira.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 15:20