StoryEditor

Svet nám prichádza v ústrety a v Brne otvárajú dvere dokorán

25.05.2004, 00:00

Známy areál brnianskeho výstaviska sa v dňoch 20. -- 24. septembra 2004 stane dejiskom 46. medzinárodného strojárskeho veľtrhu. Zároveň tu bude 4. medzinárodný veľtrh obrábacích a tvarovacích strojov IMT. Pre oba projekty to bude premiéra v Európskej únii, čo sa priaznivo odrazí aj v zložení účastníkov. Už dnes registrujú organizátori desiatky nových zahraničných vystavovateľov. Výstavné plochy v jednotlivých pavilónoch sa veľmi rýchlo zapĺňajú, takže kto chce svoj tovar a služby prezentovať už na tomto ročníku, nemal by s podaním prihlášky otáľať.
Hoci ekonomické hranice už v európskom regióne zanikli, reálne vzdialenosti do významných priemyselných centier sa neskrátili. Čiže pre našinca je časovo i finančne výhodnejšie, ak európske firmy prídu s ponukou bližšie k nám. Toto rovnako platí aj opačne pre zahraničných obchodníkov, ktorí si môžu našu ponuku prezrieť na veľtrhu zblízka bez toho, aby museli veľa cestovať.
Výhodou slovenských firiem je, že do Brna majú veľmi blízko. Určite aj preto zostal medzinárodný strojársky veľtrh v Brne vskutku federálnym. V počte zahraničných vystavujúcich firiem je Slovensko dlhodobo druhé za Nemeckom, no v záujme návštevníkov jednoznačne vedie. Vlani pricestovalo na tento veľtrh do Brna v priebehu piatich dní vyše 8 000 slovenských odborníkov, čo je rekord od zavedenia registrácie.

Prílev zahraničných vystavovateľov
Ani v roku 2004 by záujem slovenských účastníkov nemal poľaviť, lebo skutočne sa bude na čo pozerať. Ako nás informovali usporiadatelia, v päťmesačnom predstihu sa hlásia desiatky nových vystavovateľov predovšetkým z pôvodných 15 štátov EÚ. Úplne po prvý raz bude vystavovať 40 firiem z Nemecka, desiatky nových vystavovateľov pribudnú z Rakúska, Talianska, Holandska, Poľska, Maďarska, Indie, Turecka a Japonska.
Okrem jednotlivých firiem sa na veľtrhu predstavia aj kolektívne expozície pod záštitou ministerstva, obchodnej komory alebo inej inštitúcie zaoberajúcej sa zahraničným obchodom. Záujem už prejavila, napríklad, obchodná komora z južného Vestfálska, opäť sa pripravuje prezentácia južného Durínska. Kolektívnu účasť bude mať Holandská agentúra zahraničného obchodu, v expozícii ktorej sa predstaví najmenej deväť nových vystavovateľov. Na trojnásobok plochy by sa mala rozrásť oficiálna účasť Francúzska, ktorú pod záštitou štátu pripravujú tri komory.
Pripomeňme, že na ostatnom strojárskom veľtrhu v septembri 2003 sa zúčastnilo 2 215 vystavovateľských firiem z 36 štátov a jednotlivé expozície si prehliadlo vyše 105 000 návštevníkov z 57 krajín celého sveta.
Zdanlivo v tieni strojárskeho veľtrhu sa chystá štvrtý veľtrh obrábacích a tvarovacích strojov IMT. Ten sa koná s podporou Európskeho výboru pre spoluprácu v priemysle obrábania a tvarovania CECIMO. Jeho spoluorganizátorom je Zväz výrobcov a dodávateľov strojárskej techniky, ktorý združuje podniky z Česka i Slovenska. Čo do rozsahu, drží si veľtrh IMT stredoeurópsky primát už od prvého ročníka v roku 1998 a jeho expozície zaberajú čoraz väčší priestor. Nadchádzajúci štvrtý ročník využije okrem iného novú halu F, ktorá ponúka vyše päťtisíc m2 čistej výstavnej plochy najkvalitnejších parametrov. Pre IMT je charakteristický práve vysoký podiel zahraničných účastníkov. Naposledy v roku 2002 sa prezentovalo 458 vystavovateľov z 23 krajín, z toho 45,5 percenta zahraničných. Medzinárodnú účasť teraz rozšíria firmy z troch nových teritórií: Indie, Turecka a Maďarska. Okrem nich sa hlási rad nových vystavovateľov spomedzi pravidelných účastníckych štátov. Okrem nových firiem z Nemecka a Rakúska sa premiérovo predstavia vystavovatelia z Holandska a eminentný záujem prejavujú Taliani, ktorí patria vo sfére obrábacích strojov k svetovým veľmociam.

Početné slovenské zastúpenie
Na desiatky sa počítajú slovenskí vystavovatelia. Nimi prenajatá výstavná plocha sa už dnes blíži k dvetisíc m2. Najvyššia slovenská účasť sa očakáva v odboroch materiály a komponenty pre strojárstvo a na veľtrhu IMT. K najväčším vystavovateľom 46. ročníka bude patriť spoločnosť U.S. Steel Košice, ktorá bude tradične na voľnej ploche. Pomerne rozsiahle stánky chystajú aj spoločnosti Kinex Bytča, Slovenské energetické strojárne Tlmače, PSL Považská Bystrica, TRENS Trenčín, Železničné opravovne a strojárne Zvolen či premiérový účastník Pedrazzoli East Europe Galanta. Spoločnú prezentáciu slovenských firiem pripravuje Trenčianska regionálna komora SOPK. Opäť sa uskutoční tradičný Slovenský národný deň.

Sprievodný program
Popri expozíciách na brnianskom výstavisku návštevníkov tradične láka aj bohatý odborný sprievodný program. Vo zvýšenej miere sa zameria na obrábacie a tvarovacie stroje. Zväz výrobcov a dodávateľov strojárskej techniky je spoluorganizátorom konferencie Integrované inžinierstvo -- na tému Prístupy ku komplexnej analýze priemyselných podnikov. Česká Spoločnosť pre obrábacie stroje zabezpečuje sprievodný program MATAR 2004 -- výrobné stroje, automatizácia a robotizácia v strojárstve. Pri príležitosti 3. špecializovaného projektu Automatizácia 2004, ktorý v rámci MSV sústredí expozície meracej, riadiacej, automatizačnej a regulačnej techniky, sa uskutoční medzinárodná konferencia Vízie v automatizácii. Čo do počtu účastníkov (vlani 650!) patrí k najvýznamnejším akciám trojdenného 5. celoštátneho stretnutia elektrotechnikov na tému Využívanie elektrotechnických noriem v praxi v nadväznosti na technické predpisy v súlade s členstvom v EÚ.
Pozornosť v sprievodnom programe bude venovaná aj rozvoju zahraničnej spolupráce. Okrem iného sa uskutoční Francúzsky deň, Ruský business day a odborný seminár nemeckého strojárskeho zväzu VDMA venovaný značke CE ako garancii bezpečného výrobku. MSV opäť navštívi rad zahraničných podnikateľských misií. Poradenstvu v otázkach týkajúcich sa rozšírenia Európskej únie bude slúžiť Eurofórum 2004 s päťdenným programom seminárov a odborných konzultácií. Témy, ako využitie finančných zdrojov EÚ, rozvoj ľudských zdrojov alebo podnikanie v EÚ, budú určite zaujímavé pre českých i slovenských odborníkov. (ibvv)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 07:37