StoryEditor

Hongkonský pohár pre britského koňa Ramonti

09.12.2007, 16:46
Autor:
SITASITA

Na hipodróme Ša Tin v Hongkongu sa v nedeľu konalo štvoro medzinárodných rovinových dostihov so štatútom Group 1, ktoré tvorili 21. ročník podujatia so sloganom "majstrovstvá sveta plnokrvníkov na trávnatej dráhe". Organizujúci HK Jockey Club a aerolinky Cathay Pacific ponúkli prémie v sumárnej výške v prepočte takmer 8 miliónov USD.

Hongkonský pohár (Group 1, 2000 m, pre 3-ročné a staršie kone, dotácia 20 miliónov HKD) za 2:02,8 min o 0,5 dĺžky vyhral iba podľa miesta tréningu britský kôň Ramonti. Päťročný hnedák je totiž zástupcom ambicióznej stajne Godolphin rodiny dubajských šejkov Al Maktúmovcov, má taliansku minulosť, v anglickom Newmarkete ho pripravuje expolicajt z Blízkeho Východu Saíd bin Suroor a v sedle pracoval v Albióne pôsobiaci džokej z Apeninského polostrova Lanfranco Dettori.
Ramonti, ktorý mal v zostave siedmich aktérov stávkový kurz 4,8:1, vlani na tomto podujatí štartoval na trati kratšej o 400 m a odniesol si z HK Mile tretiu priečku. Práve po tomto súperení privátne za nezverejnenú čiastku prešiel do portfólia petrodolárových magnátov a medzičasom sa posadil na európsky trón míliarov (počas končiacej sa sezóny triumfy na Queen Anne Stakes, Sussex Stakes a Queen Elizabeth II. Stakes - všetko štatút Gr.1). Nasmerovanie na dvojkilometrovú porciu teda prekvapilo a efektívnosť na nej nemenej. Hrdina talianskej Veľkej jarnej ceny 2005 - Premio Parioli Ramonti dosiahol pri svojom 19. štarte 12 triumf, premiérový nad 1600 m, a k doterajšiemu zárobku 1 199 878 libier pridal 12 miliónov HKD. Na druhej priečke sa o dve miesta oproti edícii 2006 polepšil domáci Viva Pataca (dž. Michael Kinane) a bronz si vybojovala francúzska kobyla Musical Way (dž. Ronan Thomas). Naopak, favorizovaný hostiteľ Vengeance of Rain (dž. Anthony Delpech), ktorý predvlani dominoval a potom bol tretí, sa tentoraz nedostal cez predposledný šiesty post, keď mu nevyhovovalo pomalé tempo. Francúzska obhajkyňa prvenstva Pride neštartovala, pretože medzičasom pôsobí ako chovná kobyla v materskom stáde.

Hongkonská váza (Group 1, 2400 m, pre 3-ročné a staršie kone, dotácia 14 miliónov HKD) dokonale patrila Európe, hoci čerstvý Kôň roka na starom kontinente, írsky dobyvateľ októbrovej parížskej Ceny Víťazného oblúka Dylan Thomas, finišoval až siedmy z trinástich. V čase 2:28,2 o 0,5 dĺžky uspel francúzsky Doctor Dino (dž. Olivier Peslier, 8,75:1) pred nemeckým tandemom Quijano (dž. Andrasch Starke), Bussoni (dž. Christophe Soumillon), írskym Arch Rebelom (dž. Fran Berry), krajanom víťaza Kocabom (dž. Stéphane Pasquier), ďalším Nemcom Egertonom (dž. Torsten Mundry) a spomenutým Dylanom Thomasom.

Na Hongkonskej míli (Group 1, 1600 m, pre 3-ročné a staršie kone, dotácia 16 miliónov HKD) sa presadil hostiteľ Good Ba Ba (dž. Olivier Doleuze). Zverenec nemeckého legionára Andreasa Schütza zvíťazil za 1:34,5 min s náskokom krátkej hlavy pri stávkovej kvóte 3,85:1. Druhý docválal "godolphinský" Creachadoir (dž. Lanfranco Dettori) a pomyselné stupne doplnila francúzska Darjina (dž. Christophe Soumillon). Domáci obhajca prvenstva The Duke (dž. Glen Boss) finišoval siedmy z trinástich. Chronologicky úvodný Hongkonský šprint (Group 1, 1200 m, pre 3-ročné a staršie kone, dotácia 12 miliónov HKD) rozdielom krku v čase 1:08,4 medzi 13 aktérmi získal jednoznačne tipujúcimi preferovaný hostiteľ Sacred Kingdom (dž. Gérald Mossé, 1,45:1) pred vlani bodujúcim ďalším domácim reprezentantom Absolute Championom (dž. Brett Prebble).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:28