StoryEditor

O krasokorčuliarske tituly po 99 rokoch vo Varšave i s 2 Slovákmi

21.01.2007, 15:46
Autor:
SITASITA

Slovensko bude na nadchádzajúcich majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní vo Varšave (23. - 28. januára) reprezentovať dvojica Igor Macypura a Radka Bártová. Obaja svoju výkonnosť potvrdili počas doterajšej sezóny i na spoločných majstrovstvách Čiech a Slovenska v Liberci.
Macypuru čaká v slovenskom drese na ME druhý štart v kariére, vlani bol 21-ročný rodák z ukrajinského Kyjeva v Lyone tridsiaty. Krasokorčuliar vyrastajúci v USA by chcel na nie príliš vydarený vlaňajší šampionát dať zabudnúť vo Varšave. Macypurovým problémom je nevyrovnanosť výkonov, na súťažiach sa mu málokedy podarilo predviesť dve dobré jazdy. Do súťaže mužov sa prihlásilo 32 krasokorčuliarov z 24 krajín.
Na Radku Bártovú čaká v Poľsku premiéra na vrcholnom seniorskom podujatí. Doteraz dvakrát štartovala na juniorskom svetovom šampionáte (23. a 22. miesto). Nomináciu si vybojovala najmä vďaka prekvapujúcemu 3. miestu na Schäferovom memoriáli vo Viedni, na pretekoch juniorskej GP ISU v Miercurea Ciuci bola ôsma. Šestnásťročná Košičanka bude vo Varšave zbierať predovšetkým skúsenosti. Celkovo bude o ženské medaily bojovať 39 krasokorčuliarok z 32 krajín.
"Možností na nomináciu veľa nebolo. Výkonný výbor rozhodol o nominácii skôr, aby sa obaja pretekári mohli sústrediť priamo na túto vrcholnú súťaž. Určite budeme spokojní, keď sa zmestia do najlepšej dvadsaťštvorky postupujúcej do voľných jázd," povedal predseda Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jaroslav Burian.
Okrem pretekárov pocestujú na šampionát do Varšavy aj slovenskí rozhodcovia. Ako informovala agentúru SITA športová riaditeľka Medzinárodnej korčuliarskej federácie (ISU) pre krasokorčuľovanie Felicitas Babušíková, súťaž mužov by mala rozhodovať Adriana Domanská, ženy by mal hodnotiť Alan Böhm.
Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní sa do Varšavy vracajú po 99 rokoch, poľská metropola organizovala v roku 1908 jeden z prvých šampionátov. Celkovo sa na kontinentálne majstrovstvá prihlásilo 114 jednotlivcov či dvojíc z 34 členských krajín ISU. Na rozdiel od minulosti sa podľa rozhodnutia vlaňajšieho kongresu ISU nebudú konať kvalifikácie, ani ak počet účastníkov v jednej kategórii prekročí 30. Všetci absolvujú krátky program, z ktorého do voľných jázd postúpi 24 najlepších. Šampionát sa uskutoční v hale Torwar, ktorá má kapacitu 4500 divákov.
Vlani v Turíne všetky štyri zlaté medaily získali ruskí krasokorčuliari, tentoraz však všetci obhajcovia budú vo Varšave chýbať. V súťaži mužov bude pri neúčasti olympijského víťaza Jevgenija Pľuščenka a majstra sveta Stephana Lambiela najväčším favoritom Brian Joubert. Dvadsaťjedenročný Francúz tak môže po troch rokoch opäť vybojovať európsky titul. V tejto sezóne bol z Európanov najlepší, vyhral dve podujatia GP ISU i finále celej série. Ku konkurentom Jouberta sa budú radiť aj jeho krajan Alban Preaubert, Bielorus Sergej Davydov, Rusi Sergej Dobrin a Andrej Grijazev, na pozície medzi najlepšími môžu myslieť aj Čech Tomáš Verner či Belgičan Kevin van der Perren. Medzi ženami je najväčšou ašpirantkou na zlato po tohtosezónnych výsledkoch Sarah Meierová zo Švajčiarska, ktorá bola vlani štvrtá. Chýbať bude obhajkyňa zlata Irina Slucká. Návrat na pódium by chcela absolvovať Fínka Susanna Pöykiövá či Maďarka Júlia Sebestyénová. V športových dvojiciach sa na uvoľnený trón po Tatiane Totmianinovej s Maximom Marininom budú chcieť vrátiť Maria Petrovová s Alexejom Tichonovom, ktorí vyhrali šampionáty v rokoch 1999 a 2000. Cestu za víťazstvom im môžu skomplikovať Nemci Aľona Savčenková s Robinom Szolkowým. V športových dvojiciach má medailové ambície aj domáce Poľsko vďaka Dorote a Mariuszovi Siudekovcom. V tancoch sa medailové pódium kompletne obmení, keďže všetci medailisti z Turína vrátane zlatých Tatiany Navkovej s Romanom Kostomarovom opustili amatérsky ľad. Favoriti sú tentoraz jasní - Bulhari Albena Denkovová, Maxim Staviskij vyhrali všetky svoje tohtosezónne štarty. Vlani i predvlani chýbali pre zranenia či chorobu, v rokoch 2003 a 2004 boli strieborní.
ISU odmení na európskom šampionáte najlepších celkovo 350-tisíc dolármi. Finančné prémie si rozdelí najlepších dvanásť v každej kategórii. Víťazi súťaže mužov a žien získajú po 20-tisíc dolárov, majstri Európy v párových súťažiach o 10-tisíc viac.

Program ME v krasokorčuľovaní 2007 vo Varšave:
Utorok 23. januára: povinné tance (14.00), slávnostné otvorenie (18.30), krátky program športových dvojíc (19.05)
Streda 24. januára: krátky program mužov (12.15), voľné jazdy športových dvojíc (19.00)
Štvrtok 25. januára: originálne tance (13.30), voľné jazdy mužov (18.30)
Piatok 26. januára: krátky program žien (12.15), voľné tance (18.30)
Sobota 27. januára: voľný program žien (12.30)
Nedeľa 28. januára: exhibícia (14.00)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 23:11