StoryEditor

Hráči Artmedie žiarili aj v Bratislave, odstup hodín neprekážal

29.09.2005, 10:11
Autor:
TASRTASR

O nádhernom cirkuse, fantázii a úchvatnosti rozprávali slovenskí protagonisti najväčšieho prekvapenia úvodných dvoch kôl futbalovej Ligy majstrov, a to aj po prílete domov s odstupom niekoľkých hodín. Hráči FC Artmedia Bratislava v poslednú septembrovú stredu šokovali celú futbalovú Európu. V 2. kole H-skupiny prestížnej súťaže vyhrali na pôde predvlaňajšieho šampióna FC Porto senzačne 3:2 a vybojovali prvé historické body pre slovenského účastníka tejto najprestížnejšej európskej pohárovej klubovej súťaže.
Úspech zverencov Vladimíra Weissa je o to cennejší, že prvú výhru Slovákov v LM dosiahli na štadióne dvojnásobného víťaza súťaže majstrov európskych líg. "Mimoriadne dôležitý bol prvý gól, ktorý sme dosiahli tesne pred odchodom do šatne. Po ňom nás nervozita opadla, prelomili sme tú streleckú smolu, ktorá nás na ihriskách súperov prenasledovala a presvedčili sme sa, že to ide. Že sa to dá," povedal Ján Kozák na margo prvého bratislavského gólu na ihrisku súpera v tejto sezóne LM.
"Tréneri nám zdôrazňovali, že domáci po tomto góle budú oveľa nervóznejší, budú sa obávať o výsledok a my to môžeme využiť. Čo sa nakoniec aj potvrdilo. V Porte sme nemali čo stratiť," tvrdil brankár Juraj Čobej, ktorý v tomto súboji opäť ukázal, že tento rok chytá v životnej forme. "Je to fantastická vec, čo sme dokázali v Porte. Poviem úprimne, že som nečakal, že na pôde dvojnásobného majstra Ligy šampiónov vyhráme," priznal na bratislavskom letisku Michal Hipp, asistent trénera Vladimíra Weissa. "Porto sme však mali dobre zmapované, sám som ho videl v niekoľkých zápasoch. Vedeli sme, kde je jeho silná stránka, aj to, kde majú rezervy. Hráčov sme na to upozornili a som veľmi rád, že naše pokyny dokázali dôsledne plniť až do úplného konca zápasu," pokračoval člen realizačného tímu úradujúceho majstra SR.
"Videli sme ich hrať v lige a vedeli sme, že vo chvíli, keď vedú nad súperom, začínajú hrať veľmi ofenzívne. Všetci. Dokonca aj krajní obrancovia útočia a zabúdajú na obranu. Vtedy vzadu zostávajú iba dvaja stredoví hráči. Na to sme našich futbalistov upozornili a nabádali sme ich, aby sa snažili o rýchle protiútoky. Jeden z nich vyšiel a Kozák vyrovnal na 2:2," analyzoval hru 22-násobného majstra Portugalska Michal Hipp. "Dať tri góly na Porte, to je výsledok, ktorý ide do sveta. Nečakal som, že im dáme doma nádielku, no stalo sa - a všetci sme nesmierne šťastní. Vyhrať v Porte, to sa nedá každý deň. To je výsledok, ktorý má svoju váhu," dodal Michal Hipp.
Kapitán Artmedie Balász Borbély prežil na štadióne Dragao krst ohňom v Lige majstrov. V prvom zápase s Interom Miláno hrať nemohol, musel nútene oddychovať pre dve žlté karty. V Porte hral a bol to práve vodca Bratislavčanov, ktorý tretím gólom zrazil domáceho favorita úplne na kolená. "Je to fantastický pocit. Niečo, čo sa nedá opísať. Celý ten cirkus okolo tohto zápasu. Tá chvíľa, keď hrajú hymnu Ligy majstrov a vy stojíte na tom trávniku. Niečo úchvatné, neopakovateľné," približoval Balázs Borbély prvé dojmy zo svojho premiérového vystúpenia v LM.
"Ako som videl môj gól..., normálne. Jano Kozák kopol nepriamy kop. Mne to padlo presne na nohu a bolo to tam... Čo mi prišlo na um po tomto momente? Že nás teraz čaká ešte veľmi ťažkých dvadsať minút, ktoré musíme prežiť, ktoré musíme vydržať, aby sme získali prvé body v Lige majstrov," vysvetľoval Balázs Borbély. "Je to ako krásny sen, že sme to dokázali. Teraz nás čakajú ešte štyri mimoriadne ťažké zápasy a až potom môžeme kalkulovať, kde sa v Lige majstrov dostaneme, na ktorom mieste skončíme," dodal kapitán Borbély.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 19:01