StoryEditor

Greško sa na duely so Španielskom teší, v klube bojuje o miesto

09.11.2005, 07:00
Autor:
TASRTASR

Slovenský legionár v anglických službách Vratislav Greško, ktorý v utorok nechýbal na zraze A-mužstva SR pred báražovýnmi zápasmi o postup na futbalové MS 2006 v Nemecku (12. novembra o 22.00 h v Madride, 16. novembra o 20.15 h v Bratislave), má na stretnutia so španielskymi súpermi aj dobré, aj zlé spomienky. Dvadsaťosemročný rodák z Tajova rád spomína na zápas vtedajšej slovenskej devätnástky so španielskymi rovesníkmi, ktorých na veľkom medzinárodnom turnaji v Taliansku po dobrom výkone porazili 2:0.
"Na ďalšie stretnutie so Španielmi, ktoré som hral na ME hráčov do 21 rokov v lete roku 2000 na bratislavských Pasienkoch, by som najradšej zabudol. Prehrali sme ho a ja som v ňom bol vylúčený. Takže to nechajme radšej tak," povedal na margo svojej poslednej reprezentačnej konfrontácie so španielskymi hráčmi stredopoliar Blackburnu Rovers. Podľa 27-násobného reprezentanta SR rozhodujúcim faktorom pre úspech v baráži so Španielskom bude to, aby Slováci mali v tomto neľahkom meraní síl výnimočný deň a ich vysokofavorizovaný súper naopak - slabšiu chvíľku.
"Veľmi dôležitú úlohu v tomto meraní síl bude hrať aj to, či budeme mať pred favorizovaným súperom taký veľký rešpekt, ako sme mali v súboji s Portugalskom, ktorý sme prehrali 0:2," pripomenul bývalý hráč Dukly Banskej Bystrice a Interu Bratislava veľký rešpekt pred súperom zvučného mena, ktorý sa podpísal pod výkon tímu v tohtoročnom kvalifikačnom súboji o postup na MS s Portugalskom v Lisabone.
"Aj s Portugalskom sme dvadsať minút hrali vyrovnanú partiu. Až do tej našej nešťastnej nepremenej šance. Potom sme sa zlomili a už sme opraty zápasu pustili z rúk. Teraz sa to nesmie stať," na príklade zápasu Portugalsko - Slovensko (2:0) ukázal Greško chybu, ktorej sa zverenci trénera Galisa nesmú v rozhodujúcom boji o postup na MS dopustiť, ak chcú byť úspešní a budúci rok chcú hrať v Nemecku.
"Keď som hrával v Taliansku, zápasy sa začínali tiež neskoro. Pamätám sa, že sme začínali o 21.30 h. Aj v Pohári UEFA som už hral o deviatej večer. Ale o 22.00 h ešte nie. Lenže v Španielsku sa v tomto čase bežne hrá liga, musíme sa tomu prispôsobiť. Musíme sa na to pripraviť, nič iné nám nezostáva. To by nemalo ovplyvniť náš výkon," reagoval Greško na otázku o nezvyčajnom nočnom čase výkopu.
"My sme pre nich veľkou neznámou, no poznáme ich veľmi dobre. Vieme, čo hrajú, akí sú to hráči. Niektorí z nášho mužstva pravidelne sledujeme aj zahraničné ligové súťaže, takže vieme, že Španieli sú rýchli hráči, sebavedomí, dôrazní, no majú sklony aj k podceňovaniu súperov. Bodaj by to bolo aj v tejto baráži s nami, uľahčilo by nám to situáciu," tvrdil hráč, ktorý okrem slovenskej a anglickej najvyššej súťaži pôsobil aj v talianskej a nemeckej lige.
Bývalý futbalista Bayeru Leverkusen, Interu Miláno a AC Parma sa na reprezentačnom zraze vyjadril aj k svojmu súčasnému postaveniu v Blackburne Rovers, v ktorom v súčasnosti opäť bojuje o miesto v základnej zostave. "Nie, nemal som dlhšiu pauzu v príprave. Celkovo som bol bez tréningu iba osem dní. Takže moja pauza sa zbytočne zdramatizovala. Uznávam, že na tom mám podiel viny aj ja, ale nie je také vážne, ako sa hovorilo," vysvetľoval Greško.
Ako ďalej uviedol, pre problémy s kolenom mu síce hrozila operácia, no boľavé koleno sa napokon "umúdrilo" aj bez skalpelu. "Hrozilo mi síce, že ak sa moje zranenie nezlepší, budem musieť ísť na artroskopiu kolena. Ale nakoniec sa to zlepšilo aj bez tej operácie. Osemdňová pauza mi aj pomohla, aj mi uškodila. Pomohla mi v tom, že som bol dlhšie bez futbalu, bez zápasovej záťaže, noha si oddýchla a zdravotne som sa dal do poriadku. Nútená prestávka mi však zároveň aj uškodila, lebo počas spomínaných ôsmich dní náš klub hral dve stretnutia. Obe nášmu mužstvu vyšli. Hráč, ktorý hral na mojom mieste, sa v zostave uchytil a ja musím čakať. Ale to nie je nič tragické, len aby sa horšie veci nestávali," otvorene povedal slovenský reprezentant.
"Teraz si budem musieť počkať... Budem sa musieť opäť usilovať o miesto v základnej zostave. Teda aj takéto situácie prináša dnešný futbal," dodal Greško, ktorý jednu baráž vo svojej kariére už zažil - pred piatimi rokmi v drese SR do 21 rokov. Vtedajší zverenci Dušana Radolského prešli cez ruských vrstovníkov a postúpili na záverečný turnaj ME do 21 rokov, ktorý sa hral na Slovensku. Mladí Slováci v domácom prostredí obsadili na európskom šampionáte tejto vekovej kategórie 4. miesto a vybojovali si postup na OH 2000 v Sydney.
"Bodaj by aj táto baráž bola taká úspešná ako bola tá s mladými Rusmi pred piatimi rokmi," vyslovil veľké želanie Greško. "Bol by to veľký úspech tejto generácie hráčov. Bol by to veľký úspech celého slovenského futbalu. Bol by to veľký triumf celého Slovenska," pripomenul 28-ročný Greško, ktorý v reprezentácii vsietil dva góly.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 14:20