StoryEditor

Šport: Domáce prenosy z futbalu a hokeja na STV ohrozené

20.06.2005, 16:11
Autor:
TASRTASR

Na mŕtvom bode uviazli rokovania o zakúpení vysielacích práv na prenosy domácej futbalovej a hokejovej ligy na obrazovkách STV. Po sérii rokovaní, na ktorých STV deklarovala svoj záujem aj naďalej vysielať prenosy z najvyšších líg, sa totiž nedarí nájsť kompromis ohľadom ceny vysielacích práv. Slovenský futbalový zväz a Slovenský zväz ľadového hokeja prostredníctvom svojich marketingových partnerov (Šport-Progres a ProHokej) požadujú od STV za práva vysielať domáce športové prenosy finančnú čiastku, ktorá v prepočte na jeden vysielaný zápas dokonca prevyšuje cenu za práva na jeden zápas tak z MS vo futbale, ako aj z MS v hokeji. Oba tieto šampionáty majú pritom neporovnateľne vyššiu sledovanosť ako domáca liga a mali by byť preto výrazne drahšie.
V roku 2002 uzatvorila STV ešte za bývalého vedenia, zmluvy na práva na domácu futbalovú a hokejovú ligu, ktoré sa skončili touto sezónou. Podmienky, ktoré boli dohodnuté v týchto zmluvách, sú pre súčasné vedenie STV neakcetovateľné, nakoľko nezohľadňujú reálnu cenu za tieto práva. Keďže na tieto zmluvy sa viaže obchodné tajomstvo, a STV nemôže bez súhlasu ostatných partnerov tieto zmluvy zverejniť, vyzýva preto SFZ a SZĽH, aby súhlasili so zverejnením týchto podmienok, aby si nielen odborná verejnosť, ale aj koncesionári dokázali urobiť predstavu o reálnosti finančných požiadaviek športových zväzov.
STV nemôže totiž skryte, cez cenu za vysielacie práva, sponzorovať futbalové a hokejové kluby, ktoré sú vo väčšine prípadov súkromnými podnikmi.
STV súčasne navrhuje, aby SFZ a SZĽH vypísali verejný tender na predaj týchto vysielacích práv, pričom STV by sa tendra zúčastnila. Výsledkom by bola transparentne a objektívne stanovená trhová cena za vysielacie práva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 14:18