StoryEditor

Kresťania dnes slávia jeden z najväčších sviatkov

25.12.2007, 11:47
Autor:
TASRTASR

Slávnosť Narodenia Pána, ktorá je popri Veľkej noci a Turícach najväčším cirkevným sviatkom, slávi dnes väčšina kresťanov na Slovensku i vo svete.
Veriaci si pripomínajú udalosti v Betleheme (po hebrejsky Dom chleba), meste ležiacom asi osem kilometrov južne od Jeruzalema. Sem prišli kvôli sčítaniu ľudu Jozef z Nazaretu so svojou snúbenicou Máriou a tu, v jaskyni za mestom, sa podľa tradície narodil Ježiš.
Veriaci kresťania sa v dnešný sviatok zúčastňujú na slávnostných bohoslužbách, tešia sa z radostnej spomienky na príchod Vykupiteľa na svet, modlia sa za porozumenie a pokoj vo svete. Vo viacerých katolíckych kostoloch sa dnes popoludní zvyknú konať jasličkové pobožnosti pre deti alebo betlehemské hry.
V evanjelických chrámoch sa predpoludním a popoludní konajú slávnostné služby Božie s Večerou Pánovou.
Pravoslávne cirkvi, ktoré sa riadia juliánskym kalendárom, vrátane pravoslávnych veriacich na Slovensku i v Čechách, budú sláviť Vianoce až 6.a 7. januára. Juliánskym kalendárom sa riadia napríklad aj pravoslávne cirkvi v Jeruzaleme, Rusku, Srbsku, Poľsku či na Ukrajine.
Na druhej stane, pravoslávne cirkvi Istanbulu, Alexandrie, Rumunska, Bulharska, Grécka a sýrsko-pravoslávna cirkev používajú gregoriánsky kalendár a slávia Vianoce 24. a 25. decembra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 20:43