StoryEditor

Fabriky už musia platiť viac

S rastom slovenskej ekonomiky a pribúdajúcimi pracovnými miestami je pre fabriky čoraz ťažšie obsadiť ich vhodnými ľuďmi. Začali preto zvyšovať platy. Svedčí o tom skutočnosť, že rast zamestnanosti v priemyselnej výrobe sa spomalil a, naopak, zrýchľuje sa rast priemernej mzdy v odvetví.
Ľudia idú za peniazmi
Hlad fabrík po nových dušiach cítiť takmer všade. Len v odvetví priemyselnej výroby hľadajú dvetisíc zamestnancov, oznamuje server Profesia.sk. Na porovnanie, toľko ľudí pracuje v púchovskom Matadore, o trochu viac v žilinskej Kii. "Permanentne niekoľko miest" nedokáže obsadiť strojárska firma Unicorn ESK dokonca ani v Tornali, kde je vysoká nezamestnanosť. Aj ľudia z chudobných okresov ako tento chodia radšej pracovať za vyššie platy do Maďarska či do Česka.
Naši zamestnávatelia musia načrieť hlbšie do vrecka, priestor na rast platov vytvára rastúca pridaná hodnota vo firmách. Najvyššiu generuje európska centrála Samsungu v Galante. Pridaná hodnota -- teda čistý príspevok k tvorbe HDP -- tam vlani poskočila o 159,5 percenta až na 8,46 miliardy korún. Druhú a tretiu najväčšiu pridanú hodnotu vlani vytvorili Volkswagen Slovakia a U.S. Steel Košice.
Druhý Telekom nebude
Podobným vývojom pred niekoľkými rokmi prešli telekomunikačné firmy, ktoré dnes platia v priemere 48-tisíc mesačne. V priemyselnej výrobe je zamestnaných najviac, až 540-tisíc Slovákov, a podľa všetkého im platy neporastú tak vysoko ako v Telekome. Dnes priemerne zarábajú 19 347 korún mesačne v hrubom. Ak budú ich platy rásť takým tempom ako doteraz aj celý druhý polrok, budúce leto si nájdu na výplatných páskach sumu blížiacu sa v priemere k 21 tisícom korún.

01 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opäť na Hladíka
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 11:28