StoryEditor

Katedra žurnalistiky chce skúmať kvalitu spravodajstva

25.01.2008, 08:00
Autor:
SITASITA
Kvalitu spravodajstva v štyroch slovenských televíziách chce skúmať ružomberská Katedra žurnalistiky (KŽ) na Filozofickej fakulte (FF) Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku.

"Dôveryhodná analýza doteraz u nás úplne absentuje, čo je jedným z faktorov podporujúcich neetické tendencie v tejto oblasti mediálneho pôsobenia," uviedol dnes dôvod výskumu pre agentúru SITA pri príležitosti odborného seminára katedry jej zástupca Peter Olekšák. Projekt podporila agentúra VEGA, vyvrcholiť má v tomto roku. Nadväzuje na ďalšie úspešné medzinárodné projekty a konferencie z roku 2005 až 2007, ktoré zrealizovala ružomberská katedra v spolupráci s bratislavskou KŽ na Univerzite Komenského a Institut für Publizistik und Kommunikations-wissenschaft vo Viedni.


V prvej fáze (rok 2005 a 2006) sa pedagógovia a doktorandi katedry zamerali na vypracovanie metodológie pre projekt. Neskôr sa uskutočnil výcvik študentov na novom povinne voliteľnom predmete s názvom Kvalitatívny výskum slovenských elektronických médií, na kolokviách si na katedre určili štruktúru záznamov a spôsob hodnotenia spravodajstva televíznych staníc - verejnoprávnej Slovenskej televízie (Správy STV o 19:30) a komerčných - TV Markíza (Televízne noviny o 19:00), TV JOJ (o 19:30) a Hlavné správy televízie TA3. Katedra tak bude skúmať počas štyroch mesiacov okolo 120 spravodajských relácií s predpokladaným počtom 1 200 príspevkov. Spolu je to takmer 5-tisíc analyzovaných príspevkov. Analýzu spravodajstva zabezpečia pracovníci katedry po zaškolení. "Výskum sa začína dnes, na dnešnom seminári sme doladili posledné nejasné otázky v štruktúre hodnotených kritérií, hodnotené zatiaľ budú prvé štyri mesiace roku 2008," podotkol Olekšák.


Výsledkom projektu má byť publikovaná monografia s následnou pravidelnou reedíciou, ktorá by podľa Olekšáka mala popisovať základné trendy, pozitívne a negatívne fenomény ovplyvňujúce spravodajstvo v elektronických médiách a vplyv tohto vysielania na slovenskú verejnosť. "Literatúra môže tvoriť jeden zo základov v oblasti rozhlasového a televízneho spravodajstva na Slovensku, ktorú mediálna teória na Slovensku potrebuje, zároveň sa môže stať študijnou literatúrou pre odbor žurnalistika a príbuzné odbory - marketing, reklama, sociológia či politológia," poznamenal Olekšák.


Ružomberská Katedra žurnalistiky sa špecializuje na vedeckovýskumnú činnosť a výučbu v oblasti teórie a dejín žurnalistiky, masmediálnej komunikácie, skúmanie náboženskej a žurnalistickej komunikácie. Má tiež právo na habilitácie docentov a inaugurácie profesorov. V súčasnosti na nej študuje takmer 200 študentov denného štúdia, 31 študentov doktorandského štúdia v dennej a externej forme.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 02:05