StoryEditor

Odškodné je odložené ad acta

20.09.2007, 00:00
Odškodnenie podvedených klientov nebánk je v nedohľadne. Vláda svoj sľub z programového vyhlásenia odkladá - návrh budúcoročného rozpočtu s ničím takým nepočíta.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) pritom ešte v januári potvrdil, že záväzok splní. Avizoval dokonca, že príslušný zákon môže prejsť už v roku 2007 s tým, že odškodnenie pripadalo do úvahy na budúci rok.

Euro verzus odškodné
Fico dnes tvrdí - na prvom mieste je vstup Slovenska do eurozóny. "Odškodnenie klientov nebankových subjektov treba vidieť v kontexte plnenia prísnych maastrichtských kritérií," vyhlásila jeho hovorkyňa Silvia Glendová. Záväzok vlády čiastočne odškodniť do konca volebného obdobia 2010 však podľa nej platí.
Aj podľa šéfa SNS je dnes prioritou pre štát euro. "Možno preto budeme musieť škrtiť na viacerých miestach," povedal pre HN. Líder národniarov však vidí riešenie - treba nájsť ľudí, ktorí na nebankách zarobili a dodatočne ich zdaniť tak, ako to navrhuje generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Pomôcť by mohlo cédečko s klientmi nebánk, ktoré sa po rokoch podarilo odkódovať.

Ultimátum pre Počiatka
Poškodení klienti však už nemienia ďalej čakať. "Vláda nás naťahuje a nám už dochádza trpezlivosť," hovorí podpredseda Združenia poškodených občanov nebankovými subjektmi Štefan Šipoš. Minister financií Ján Počiatek im vraj ešte vlani sľúbil, že v rozpočte na rok 2008 peniaze na odškodné budú.
pokračovanie na strane 2

dokončenie zo strany 1
S Počiatkom sa chcú stretnúť opäť - ak sa tak neudeje do utorka, obrátia sa na premiéra a chystajú vraj aj ďalšie kroky. ĽS-HZDS stále verí, že peniaze na odškodné sa nájdu už v budúcoročnom rozpočte. "Musíme si stáť za svojím slovom. Keď sme ho dali, musíme veľmi intenzívne pokračovať ďalej," hovorí poslanec ĽS-HZDS Ján Kováčik. Ľudovci sa podľa neho budú pri koaličných rokovaniach snažiť odškodňovanie urýchliť.
Minister financií Ján Počiatek pre HN povedal, že v súvislosti s poškodenými klientmi sa veci zatiaľ neposunuli. "Je to len prvý návrh zo strany ministerstva financií. Konečná podoba rozpočtu sa môže zmeniť, keďže niektoré otázky budú ešte predmetom rokovaní," doplnil hovorca rezortu Miroslav Šmál.
"Vládnu aj vďaka nám"
Šipoš upozornil aj na fakt, že medzi voličmi vládnych strán je množstvo ľudí, ktorí čakajú na odškodnenie. "Išli sme do volieb. Robili sme maximum v krajoch aj okresoch. Vláda je taká, aká je, aj vďaka nám." Do istej miery to pripustil aj premiér Fico. Odškodnenie klientov nebankových subjektov totiž patrí k predvolebným sľubom strany Smer, aj keď v pôvodnom návrhu programového vyhlásenia vlády chýbalo. V štádiu príprav tohto dokumentu premiér zaslal svoje pripomienky, kde uviedol, že sa s tým treba vyrovnať. "Ide o 300-tisíc ľudí, ktorí v absolútnej väčšine podporovali súčasnú vládnu koalíciu. Je nemožné tento záväzok v určitej forme obísť."
Čo by viac vláde uškodilo?
Podľa politológa Rastislava Tótha by však vládnej koalícii nesplnenie tohto sľubu neuškodilo, práve naopak. "Skôr by im poškodilo, keby to urobili. Väčšina ľudí totiž nesúhlasí s tým, aby hazardní hráči, ktorí prehrajú, boli odškodnení." Vláda by navyše s najväčšou pravdepodobnosťou narazila na generálneho prokurátora. Ten totiž pre HN vyhlásil, že odškodnenie by bolo protiústavné a on by bol nútený takýto zákon posunúť na Ústavný súd SR.

Odškodňovanie v číslach
- podľa pôvodného návrhu, ktorý v minulom volebnom období neprešiel, sa na odškodnenie malo použiť 3,6 miliardy korún
- poškodených klientov je približne 300-tisíc
- dostali by tak v priemere necelých 12-tisíc korún
- celková škoda je asi 24 miliárd korún
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 06:52