StoryEditor

Pojednávanie s exviceprimátorom Eugenom Č. je odročené na neurčito

31.10.2007, 09:54
Autor:
TASRTASR

Na neurčito odročil senát pezinského Špeciálneho súdu (ŠS) hlavné pojednávanie v prípade bývalého viceprimátora Košíc Eugena Č., ktorý je obžalovaný z prijímania úplatku podľa paragrafov 160 a 9.
Pôvodne sa v tejto kauze malo pojednávať pred senátom sudcu Vladimíra Peteja aj dnes. Právni zástupcovia dvoch obžalovaných spresnia písomne, akých svedkov treba ešte vypočuť. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŠS Katarína Kudjáková.
V utorok si senát prečítal listinné dôkazy, ktoré majú dovedna viac ako 5000 strán. Najnovšie hlavné pojednávanie bolo naplánované na tri dni - od pondelka do dnešného dňa. Predvolaných bolo na pondelok dovedna sedem svedkov a jeden znalec z odboru informatiky.
Eugen Č. údajne na jeseň 2002 spolu s obžalovanými Viktorom K. a Ladislavom P. požadoval od štatutára spoločnosti KAME úplatok 18 miliónov korún. Firma KAME sa v tom čase stala hlavným dodávateľom výstavby nájomných bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov.
Mesto potrebovalo na výstavbu bytov financie zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Obžalovaní údajne prisľúbili štatutárovi spoločnosti KAME Marošovi M. dotácie v celkovej výške 181 miliónov korún. Podmienkou však bola desaťpercentná provízia. Súdny proces sa v tomto prípade začal v októbri 2006. Maroš M. mal sprostredkovane požiadať svedka Romana K., aby informoval exministra vnútra Vladimíra Palka, že sa od neho požaduje úplatok.
Bývalý viceprimátor obvinenia odmieta, považuje ich za účelovo vykonštruované a založené na údajných klamstvách spomínaného konateľa. Podľa jeho tvrdenia práve podnikateľ Maroš M. im dlhoval na základe obchodnej zmluvy financie, ktoré im splácal v rozličných čiastkach. Obžalovaní nevylučujú, že celá kauza má politické pozadie.
Polícia zadržala exviceprimátora a Ladislava P. pri preberaní jedného milióna korún začiatkom marca 2004. Prípad Ladislava P. je vylúčený na samostatné konanie na začiatok novembra.
Tento obžalovaný, stíhaný na slobode, bol v pondelok vypovedať na pezinskom ŠS ako svedok. Rovnako odmietol opakovane všetky obvinenia. Značná časť jeho rozsiahlej výpovede sa dotýkala vzťahov a kontaktov s bývalým viceprimátorom, Viktorom K., a napokon aj jeho zoznámenia sa s konateľom Marošom M. a spoločnosťou KAME. Vypovedal aj k projektu výstavby bytov i k dlhom, ktoré údajne voči obžalovaným mal podnikateľ Maroš M. Zdôraznil, že nikdy od neho úplatok nepožadovali, že práve on sa staval voči svojim dlhom značne nezodpovedne a splácal ich v malých čiastkach.
Nie je zatiaľ známe, kedy senát v tejto kauze vynesie rozsudok. Pravdepodobne právni zástupcovia obvinených požiadajú o predvolanie ďalších svedkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 19:31