StoryEditor

Fico: Rakety aj radar odmietam

21.01.2008, 17:06
Autor:
SITASITA

Slovenský premiér Robert Fico dnes odmietol plány Spojených štátov na výstavbu protiraketových základní v Poľsku a v Českej republike. "Moja pozícia k radaru aj k raketám je odmietavá. Či bude radar v Českej republike, alebo rakety v Poľsku, záleží od bilaterálnych dohôd s USA. Odmietam tvrdenie, že tieto dohody sa netýkajú tretích krajín, predovšetkým susedných," odpovedal premiér na otázku z pléna Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu. "Nevidím dôvody, aby sa protiraketový štít presúval do Európy a spôsoboval nervozitu," pokračoval premiér. Podľa neho by mali o tejto téme hovoriť krajiny na "fórach na to určených" - v NATO, Európskej únii a v Rade Európy." Podľa Fica je však údajne na takúto debatu neskoro. "Zdá sa, že budeme iba svedkami tohto procesu," uzatvoril premiér, ktorý minulý piatok hovoril o amerických plánoch s poľským šéfom vlády Donaldom Tuskom.
Šéf opozičnej SDKÚ Mikuláš Dzurinda v piatok po stretnutí s Tuskom pre televíziu Markíza na margo amerických základní uviedol, že "Irán predstavuje hrozbu.".
Plány USA na vybudovanie systému protiraketovej obrany v Poľsku a Českej republike, o ktorom Washington tvrdí, že by mal byť ochranou pred možnou hrozbou zo strany Iránu, vyvolali ostrý odpor zo strany Ruska, ktoré ho považuje za hrozbu pre svoju národnú bezpečnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:49