StoryEditor

Manažéra spoločnosti Horizont Slovakia prepustili na slobodu

13.12.2007, 15:07
Autor:
TASRTASR
Bývalého manažéra skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest Mariána Šebeščáka prepustili dnes krátko po 15.00 h z väzenia v Dubnici nad Váhom.

Šebeščák novinárom pred bránou väznice povedal, že s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde dnes za rodinou na východ Slovenska. Pri sebe má podľa vlastných slov niekoľko stoviek korún. K svojmu prípadnému odchodu do zahraničia sa konkrétne nevyjadril.
Krajský súd v Trenčíne (KS) na svojom dnešnom neverejnom zasadnutí rozhodol, že po približne piatich rokoch väzenia prepustia v Dubnici nad Váhom podmienečne na slobodu odsúdeného bývalého manažéra skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest Mariána Šebeščáka.
TASR to dnes potvrdil hovorca KS v Trenčíne Roman Tarabus. KS zamietol tak sťažnosť krajského prokurátora. "Krajský súd na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátora proti podmienečnému prepusteniu Mariána Šebeščáka z výkonu trestu odňatia slobody. Odsúdený podľa názoru Krajského súdu splnil všetky zákonné podmienky, aby mohol byť podmienečne prepustený na slobodu. Vykonal dve tretiny uloženého trestu, svojím správaním a plnením povinností vo výkone trestu preukázal polepšenie a možno od neho podľa názoru súdu očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život," dodal hovorca.
Posledné verejné zasadnutie, na ktorom sa pojednávalo prepustenie exmanažéra, sa uskutočnilo pred približne mesiacom. "Môj klient požiadal o prepustenie z väzby tento rok dva razy. Krajský súd rozhodnutie Okresného súdu zamietol. Podľa môjho názoru a názoru môjho bývalého klienta v oboch prípadoch boli splnené všetky podmienky na podmienečné prepustenie z výkonu trestu," povedal dnes pre TASR bývalý právny zástupca Šebeščáka - Pavol Piovarčí, ktorý ho naposledy zastupoval na spomínanom verejnom zasadnutí pred mesiacom.
Marián Šebeščák - bývalý manažér a spolupracovník odsúdeného šéfa nebankoviek Vladimíra Fruniho, si odsedel vrátane vyšetrovacej väzby päť rokov. Začiatkom tohto roka ho Špeciálny súd (ŠS) odsúdil na sedem rokov väzenia. Keďže si odsedel už viac ako dve tretiny trestu, mohol požiadať o podmienečné prepustenie, čo urobil dva razy. Okresný súd v Trenčíne jeho žiadosti vyhovel, ale voči rozhodnutiu podal prokurátor sťažnosť a KS v Trenčíne vrátil prípad na prvostupňový súd.
Prísnejšie, až 11,5-ročné tresty dostali za podvod hlavní manažéri spomínaných nebankoviek Vladimír Fruni a František Matik. Šebeščák dostal miernejší trest aj preto, že pri vyšetrovaní spolupracoval s políciou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 18:55