StoryEditor

Opozícia bude odvolávať Tomanovú

13.08.2007, 11:16
Predstavitelia všetkých troch opozičných strán sa dohodli, že začnú zbierať podpisy poslancov na odvolanie ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny Viery Tomanovej. Informovali o tom predsedovia strán na dnešnej tlačovej besede.

"Premiér Fico chce svojimi vyhláseniami prekryť jej prešľapy a nekompetentnosť", obvinil predsedu vlády Mikuláš Dzurinda. Podľa Pavla Hrušovského, sa "čím viac dôkazov objavuje ohľadom nehospodárneho plytvania štátnymi peniazmi ministerkou, tým viac sa snaží mediálne prekrývať svoje prešľapy."

Opozícia sa kriticky vyjadrila aj na raňajšiu tlačovú besedu samotnej ministerky, kde Tomanová odmietla reagovať na otázky novinárov. Tí sa zaujímali o podobné dotácie aj za minulej vlády, ktoré mal poskytnúť Tomanovej predchodca Ľudovít Kaník a jeho vtedajšia poradkyňa Iveta Radičová. Obvinili ich, že podobným spôsobom podporili neziskovú organizáciu Space pre privilegovaných. Podľa Hrušovského však Space nepodporovala privilegovaných, ale Rómov, ktorí boli odkázaní na pomoc. Dzurinda dodal, že "vtedajšia opozícia mala všetky páky na to, aby iniciovala odvolanie nielen pani Radičovej, ale ktoréhokoľvek ministra, no neurobila tak. Nebudeme sa preto venovať jej odpútavacím praktikám."

Podľa predsedu SMK Pála Csákyho "ani ministerka Tomanová, ani vláda nemá víziu, koná zmätočne a denne vytvára nové kauzy. Opozícia preto musí konať."

Na otázku, či opozícia ráta aj s prípadnou podporou Mečiarovej strany, ktorá býva niekedy kritická voči Smeru, Dzurinda hovorí: "Neverím, že by podporili jej odvolanie. Vo vláde je jedna silná strana a SNS spolu s HZDS robia len štatistov. Iba niekedy sa stane, že by tlačili na Fica, ak chcú získať nejaké dobré miesta pre svoju stranu."

Podľa Dzurindu opozícia nemá na výber. "Viera Tomanová celé mesiace útočí na zodpovedných ľudí, , ktorí chcú mať lepšie dôchodky. Chce ich poškodiť, aby zaplátala dieru v Sociálnej poisťovni".

Predseda SDKÚ - DS dodáva, že pri rozprave v Národnej rade pôjde o podstatu. Pri odvolávaní bude musieť každý zaujať stanovisko. "Ľudia by si mali uvedomiť, že Smer síce je strana pre ľudí, ale pre privilegovaných", vraví Dzurinda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 13:05